Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Xavier Vidal i Alemany guanya el IX Premi Literari Helena Jubany

Escoltar

Xavier Vidal i Alemany guanya el IX Premi Literari Helena Jubany

La Direcció de Cultura promou la consolidació d’aquesta iniciativa cultural



Enguany s’ha arribat a la novena edició del premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per ser explicats, dotat amb 3.000 €. El lliurament del Premi es va realitzar el 2 de desembre, a la Biblioteca Antoni Comas, amb la participació del Regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez. 




L’obra premiada ha estat ‘L’escriptor i l’escombriaire’ de l’autor Xavier Vidal i Alemany. A la convocatòria s’hi ha presentat un total de 65 treballs. El text guanyador explica la història d’un escriptor d’èxit que obté una lliçó de vida a través del tràngol de descobrir què pensen de debò els seus lectors. Ambientada a Nova York, el jurat n’ha destacat la precisió en la definició dels escenaris en què transcorre l’acció del relat. Entre d’altres aspectes, també n’han lloat la genuïnitat, precisió i variació que demostra l’autor en l’ús del llenguatge. El text flueix de tal manera que enganxa i fa inevitable que el lector es concentri en la història narrada fins al final.




L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, l’Ajuntament de Mataró i el diari Ara convoquen el premi amb la finalitat de mantenir viu el record d’Helena Jubany, enamorada del món dels llibres des de tots els angles, i d’encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en de la transmissió oral.




El premi ha comptat per primer any amb la implicació de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró que, a través d’un conveni amb l’Associació, ha aportat un 35% del cost del projecte, en el qual també participa el diari Ara, qui en distribueix la publicació; així com les quotes dels socis de l’entitat i altres mecenes voluntaris.




Amb la participació de l’Ajuntament de Mataró es busca contribuir a la millora de la difusió del premi i a consolidar una iniciativa cultural amb interès i trajectòria destacada a la ciutat. La implicació l’Ajuntament, a més del suport econòmic, també s’ha vist reflectida en la integració d’un membre de la Xarxa de Biblioteques de Mataró en el jurat del premi, en la recollida dels originals que s’hi han presentat, que s’ha fet a les dues biblioteques municipals.






Composició del jurat 




El jurat ha estat format per Dídac Micaló, guanyador del VIII Premi Helena Jubany; Elvira Carrió, directora de l’Institut Laia l’Arquera; Esteve Guardiola, llibreter i narrador oral; Llorenç Soldevila, professor de la Universitat de Vic; Núria Ribas, directora de la biblioteca de Sentmenat; Roser Ros, presidenta de Tantàgora; Roser Trilla, professora de llengua i literatura de l’Institut Alexandre Satorras; Cristina Valls com a representant de les Biblioteques de Mataró, i Joan Jubany i Itxart, que actua de secretari amb veu però sense vot.




La figura d'Helena Jubany




Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974. Va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, es va llicenciar en Periodisme a la UAB. Al llarg la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb ràdio Premià de Mar i amb el diari El Punt del Maresme. Va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col•laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil.




El 1999 va deixar de treballar a la llibreria i, va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, va preparar les oposicions a bibliotecària i va encetar el camí de la creació literària, recopilant un bon nombre de contes propis. L’any 2000 va començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat. Per la seva feina, es va traslladar a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives.




Malauradament l’any 2001 va morir. Amb aquest premi es vol mantenir viu el seu record i compartir el seu amor pels llibres i la literatura.