Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Can Palauet repassa els 10 anys del projecte Zona intrusa

Escoltar

Can Palauet repassa els 10 anys del projecte Zona intrusa

L’exposició ‘10 anys de Zona intrusa’ revisa la trajectòria d’aquest projecte del M|A|C que treballa l’art contemporani als instituts



Divendres 2 de juny s’inauguren a Can Palauet dues exposicions: “10 anys de Zona intrusa” i “Zona intrusa 10. Els uns i els altres”. Zona intrusa és un projecte artístic i educatiu als centres de secundària de Mataró que busca apropar l’art contemporani als instituts, amb l’objectiu de construir un espai crític de coneixement i d'experimentació. Des del 2006 prop de 4.000 alumnes han participat en aquest triangle educació–art contemporani–territori.




El projecte va néixer el curs 2006-2007, fruit d’una iniciativa produïda per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i amb Oriol Fontdevila exercint de comissari. Els diferents instituts de la ciutat es van sumar ràpidament al projecte.




Des de la Direcció de Cultura, i posteriorment des del M|A|C, s’ha volgut que Zona intrusa fos un espai de coneixement i de debat que es desenvolupés a partir de les pràctiques artístiques contemporànies i que inclogués la participació de docents i alumnes. Es tractava de confiar en un projecte flexible, de temporalitat efímera, amb l'objectiu d'apropar l’art contemporani als instituts utilitzant els temes d’interès dels propis adolescents: la construcció de la identitat, el seu hàbitat, les xarxes relacionals i les formes de consum. Les 10 edicions, tot i que han desplegat formes diferents, han seguit uns paràmetres metodològics comuns: un/a curador/a del projecte, un contingut/eix temàtic, un element intrús, la itinerància als instituts amb sessions i/o tallers i un retorn en forma d'exposició col•lectiva.





Al primer comissari, Oriol Fontdevila, s'hi va afegir La Fundició, Les Salonnières, Núria Güell, Andrea Aguado i Cèlia Prats, que s’han anat repartint les tasques de comissariat al llarg d’aquests 10 anys. Els alumnes han pogut introduir-se en el món de l’art contemporani a través d’obres d’artistes com Vanessa Beecroft, Rineke Dijkstra, Cindy Sherman, Cang Xin i Cui Xiuwen, Carles Congost, Dulce Pinzón, Swati Khurana, les Guerrilla Girls o Chicks on Speed, entre d’altres, a les aules, i han pogut treballar en workshops amb artistes com Jordi Colomer, Javier Peñafiel, Isabel Banal, Ita Puig, Raül Roncero o Xavier Arenós, entre d'altres.




Des del 2 de juny fins al 9 de juliol es podran veure informació i material de les deu edicions a les Sales d’exposicions de Can Palauet.




També s’hi podrà veure la mostra “Zona intrusa 10. Els uns i els altres”, el resultat del projecte intrús d’aquest curs. Cèlia Prats ha dirigit artísticament aquesta edició, que ha comptat amb la participació dels artistes Raquel Friera i Jordi Ferreiro, i la complicitat dels centres Freta i Escola Pia Santa Anna i els instituts Miquel Biada, Laia l'Arquera, Alexandre Satorras i Josep Puig i Cadafalch.





El projecte proposa explorar les relacions que s’esdevenen en el context de l’institut com a sistema on conviuen diversos organismes vius (estudiants, docents, conserges, personal de neteja, manteniment…) en un medi físic (aules, passadissos, patis, cafeteria, recepció…) on es relacionen.

L’element intrús, que a les nou edicions anteriors ha anat tenint formes diverses però sempre ha estat l’element cohesionador i itinerant a tots els centres participants, en aquesta edició s’ha vinculat a dues obres, produïdes per Raquel Friera, amb la peça “Una escola brillant”, i Jordi Ferreiro, amb l'audioguia “Instruccional videos”.





L'exposició mostrarà els resultats de la itinerància a aquests instituts i centres educatius.