Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Can Serra exposa la balena de Mataró i explica els 40 anys de l'antiga Secció de Ciències Naturals

Escoltar

Can Serra exposa la balena de Mataró i explica els 40 anys de l'antiga Secció de Ciències Naturals

Del 28 d'abril al 3 de setembre es podrà visitar l'exposició "El viatge de la balena de Mataró" a Can Serra

El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha presentat a la premsa l’exposició “El viatge de la balena de Mataró”, que s’inaugurà aquesta tarda. A Can Serra s’hi exposarà l’esquelet de la balena que va aparèixer l’any 1977 davant la costa de Mataró i que va esdevenir la consolidació de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró. La mostra servirà per explicar la tasca que la secció - que el 2015 es va constituir en Delegació de la Serralada Litoral Central, (ICHN)- ha fet durant més de darrers 40 anys, amb la feina d’un bon nombre de voluntaris. 

 


El 3 de març de 1977 uns pescadors de Mataró van veure el que van descriure com «un gran peix» a Vilassar. La seva curiositat i interès va fer que el traslladessin fins a la platja de Mataró, on van descobrir que es tractava d’una cria de balena, un rorqual comú. Després de reparar-ne els ossos malmesos, neteja-la i pintar-la, l’any 1984, l’esquelet es va exhibir en una exposició monogràfica a Can Serra, amb el títol “La balena de Mataró”. Trenta - tres anys després, l’esquelet, conservat des d’aleshores a les sales de reserva de la col•lecció d’espècimens del Museu de Mataró, es podrà tornar a visitar a les sales mataronines.

 


Acompanyats per «la balena de Mataró», el visitant a l’exposició podrà intuir les causes de la seva mort, conèixer els altres cetacis que viuen al Mediterrani i, gràcies al seu esquelet, conèixer com s’han adaptat aquests mamífers a la vida al mar. L’equip de Submon – Serveis Ambientals Marins, comissaris de l’exposició, han aportat dades i materials per apropar-se a la vida d’aquest animal.



 


La història de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró




L’exposició, que es podrà visitar fins al 3 de setembre, també servirà per conèixer la història de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró.

 


A inicis dels anys setanta, un grup d’amics, estudiants i interessats en les ciències naturals van impulsar-ne l’estudi i la divulgació a Mataró i a la comarca del Maresme amb la idea de constituir un Museu de Ciències Naturals a la ciutat. A finals de l’any 1976 aquest grup es va constituir com a Secció de Ciències Naturals del Museu Municipal de Mataró per acord del seu Patronat. Des de l’any 1970, el Museu ja comptava amb la Secció Arqueològica i la Secció del Romànic i amb la de Ciències Naturals, aglutinava un nombre important de voluntaris de diferents disciplines que treballaven activament en la recerca i protecció del patrimoni local i comarcal.

 


L’arribada de la balena a Mataró va consolidar la tasca d’aquest voluntariat i des d’aleshores, tot i les transformacions del marc normatiu dels museus catalans i l’evolució cap a la professionalització de l’equip de treball del Museu de Mataró, les seves Seccions d’investigació van començar a participar en el seu programa i a donar suport a la majoria dels projectes de recerca i divulgació.

 


L’any 2015, la Secció de Ciències Naturals va passar a formar part de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), constituïda com a Delegació de la Serralada Litoral Central. Avui, el vincle s’estableix a través d’un conveni marc amb la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, que l’adscriu a l’equipament municipal Can Boet – Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural (CPAN), creat l’any 2013 i que acull la biblioteca i el Centre de Documentació del Parc del Montnegre i el Corredor.

 


Durant aquests anys d’activitat s’ha fet divulgació dels coneixements adquirits en la recerca i s’ha aportat també una gran quantitat de material científic. Els àmbits de recerca als quals s’han dedicat més projectes són: el medi ambient del Maresme; flora, fauna i gea; riberes, rius i rieres; mar i litoral; paisatge i vegetació. Tota aquesta feina s’ha recollit en projectes com ara la revista Atzavara i la Mostra de bolets del Maresme, entre d’altres.

 


El proper mes de maig, amb motiu del Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus, entre altres activitats, als diferents equipaments culturals de la ciutat, estan previstes dues activitats relacionades amb aquesta exposició. Dissabte, 20 de maig, a les 18 i a les 19 h es farà una narració de contes a càrrec de la narradora Jordina Biosca, mentre que diu 21 de maig, a les 13h hi haurà la visita comentada a l’exposició, a cura de Manel Gazo, membre de Submon – Serveis Ambientals Marins.