Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Carles Torres guanya el X Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats

Escoltar

Carles Torres guanya el X Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats

El premi està dotat de 3.000 euros i la publicació de l’obra amb el diari Ara

El lliurament del Premi Helena Jubany, que enguany arriba a la desena edició, s’ha realitzat aquest matí a la Biblioteca Pompeu Fabra, amb la participació de la Regidora de Cultura, Núria Moreno i els representants del l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, que promou el premi.



L’obra premiada ha estat ‘El desconcert d’en Boyle’, de Carles Torres (Eivissa, 1974). A la convocatòria s’hi ha presentat un total de 57 treballs. El text guanyador planteja una situació al lector: sou en un bar, fullejant el diari, se us asseu a la taula una desconeguda amb una criatura i us parla com si fóssiu vells amics. Com ho encaixeu?. El guanyador és llicenciat en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona i en els darrers anys la seva obra ha estat reconeguda en diferents certàmens de narració curta i poesia.



Per celebrar el desè aniversari del Premi literari, fins al 15 de desembre, a la Biblioteca Pompeu Fabra s’exposaran els cartells i obres guanyadores de cada edició. El cartell d’aquesta edició és de Lluís Martí i Garro.



L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, l’Ajuntament de Mataró i el diari Ara convoquen el premi amb la finalitat de mantenir viu el record d’Helena Jubany, enamorada del món dels llibres des de tots els angles, i d’encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral.



El premi ha comptat per segon any amb la implicació de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró que, a través d’un conveni amb l’Associació, aporta 2.500 euros al projecte. També hi col·labora el diari Ara, que en distribueix la publicació, així com els socis de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente i mecenes particulars.






Composició del jurat




El jurat estarà format per Cristina Valls, en representació de les biblioteques de Mataró; Elvira Carrió, directora de l’IB Pla d’en Boet; Esteve Guardiola, llibreter i narrador oral; Llorenç Soldevila, professor de la Universitat de Vic; Núria Ribas, directora de la biblioteca de Sentmenat; Roser Ros, presidenta de Tantàgora; Roser Trilla, professora de llengua i literatura de l’IB Alexandre Satorras; Xavier Vidal, guanyador del IX Premi Helena Jubany, i Joan Jubany.





La figura d'Helena Jubany




Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974. Va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, es va llicenciar en Periodisme a la UAB. Al llarg de la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb Ràdio Premià i amb el diari El Punt del Maresme. Va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col·laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil. El 1999 va deixar de treballar a la llibreria i, va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, va preparar les oposicions a bibliotecària i va encetar el camí de la creació literària, recopilant un bon nombre de contes propis. L’any 2000 va començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat. Per la seva feina, es va traslladar a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives. Malauradament l’any 2001 va morir. Amb aquest premi es vol mantenir viu el seu record i compartir el seu amor pels llibres i la literatura.