Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ball de Diables de Mataró convida el seguici festiu de Torredembarra

Escoltar

El Ball de Diables de Mataró convida el seguici festiu de Torredembarra

Les figures tarragonines participaran a l’Encesa el dia 22 de juliol i del 18 al 29 de juliol estaran exposades a l’Ateneu de la Fundació Iluro



El seguici festiu de Torredembarra és enguany el convidat per a participar en la nova edició de l’Encesa, l’acte que fa sis anys que el Ball de Diables de Mataró organitza durant Les Santes amb la col·laboració de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, la segona tinenta d’alcalde i regidora de Cultura, Patrimoni i Festes de Torredembarra, Núria Batet, i membres de la colla de foc mataronina, Francesc Chaves i Dídac Nierga, han presentat avui 18 de juliol en roda de premsa l’acte de l’Encesa.




L’Encesa vol oferir la possibilitat als mataronins de conèixer altres manifestacions festives de la cultura popular. L’acte va més enllà d’una desfilada de figures i esdevé una representació genuïna d’una festa tradicional amb els seus rituals, els seus balls, les seves músiques, etc. Els darrers anys, els ciutadans han pogut veure el seguici festiu de l’Arboç i el seguici festiu del Carnaval de Solsona. Enguany qui pren el relleu són les figures de la localitat tarragonina de Torredembarra que participaran a l’Encesa, però també estaran exposades a l’Ateneu de la Fundació Iluro del 18 al 29 de juliol.




Els visitants podran conèixer un seguici que es remunta al segle XVIII i correspon al model tradicional i propi de les comarques de la Catalunya Nova. Es caracteritza per estar format per nombrosos balls, danses i entremesos provinents de les antigues processons de Corpus i diferents pràctiques festives i músiques tradicionals. Els elements que integren el seguici festiu de Torredembarra són: el Ball de Diables, la Virgília, el Ball del Serrallonga, la Mulassa, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Gitanes, el Ball de Nans, el Ball de Nans, el Ball de Gegants, el Ball de Cavallets i l’Àliga. La inauguració de la mostra serà el dia 18 de juliol, a les 18.30 h.




Totes les figures del Seguici Festiu de Torredembarra participaran en l’Encesa el dia 22 de juliol. L’activitat començarà a partir de les 18.30 h de la tarda amb la plantada del seguici tarragoní a La Riera i continuarà amb el ball parlat del Ball de Diables de Mataró davant l’Ajuntament. Tots junts aniran en cercavila des de l’Ajuntament fins a Can Xammar on faran els balls de lluïment. Acabats els balls, tornaran a l’Ajuntament on els mataronins faran l’encesa de foc que posarà punt i final a l’acte.