Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El cicle “Sexe, desenvolupament i evolució” analitza la biodiversitat de les espècies a través de la reproducció

Escoltar

El cicle “Sexe, desenvolupament i evolució” analitza la biodiversitat de les espècies a través de la reproducció

El cicle compta amb vuit conferències, un taller i una sortida



El Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural de la Direcció de Cultura i la Delegació de la Serralada Litoral Central han organitzat el cicle “Sexe, desenvolupament i evolució” que es farà durant el mes de març a Mataró. El cicle es composa de vuit conferències, un taller i una sortida per aprofundir en el coneixement de la variabilitat reproductiva en els éssers vius, estretament relacionada amb el desenvolupament i l'evolució. 




Aquest cicle es realitza amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Natura, proclamat per les Nacions Unides el dia 3 de març. Les inscripcions per participar a les activitats es poden fer a la Direcció de Cultura (Carrer de Sant Josep núm. 9) i són gratuïtes.




Milions d’anys d’evolució han forjat la biodiversitat actual del planeta i el sexe és un dels principals components d’aquesta evolució. Quines estratègies fan servir els organismes per reproduir-se? Com escullen amb qui reproduir-se els animals? Com s’ho fan les plantes per produir llavors i no ser depredades? La resposta a aquestes i altres preguntes s’intentaran respondre durant aquest cicle organitzat conjuntament amb la Delegació de la Serralada Litoral Central (ICHN).




En finalitzar el seminari es lliurarà un certificat d’assistència als inscrits que acreditin haver participat en un mínim de set conferències i el taller o la sortida de camp. Els participants també rebran gratuïtament un exemplar del número 28 de la revista de divulgació científica L’Atzavara (any 2018), el monogràfic entorn els temes tractats en el seminari.






Programa d'actes




El 7 de març serà el torn de la xerrada “Devora-mascles i transvestits: la vida sexual secreta de les aranyes”, a càrrec de Miquel Arnedo del departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona (UB).




El 9 de març serà el torn de “Com es determina el sexe? Factors genètics i ambientals”, a càrrec de Francesc Piferrer de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC).




El taller “Biometria de l’atracció”, a càrrec d’Aida Viza i Francesc Sabater del departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB, es farà l’11 de març a Can Boet, Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural.




El 14 de març, la conferència anirà a càrrec de David Bueno, del departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la UB, i es titularà “Per què serveix el sexe?”.




El 16 de març està programada la xerrada “De l’ou a l’adult: gens, desenvolupament i evolució”, a càrrec de Florenci Serras del departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la UB.




El 21 de març, “Selecció sexual: per què els mascles lluiten i les femelles trien?” a càrrec de Ferran Sayol i Mariona Ferrandiz del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).




“Sobreviure malgrat les dificultats: els amfibis i la perpetuació de l’espècie” arribarà el 23 de març i anirà a càrrec de Gustavo Llorente del departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB.




La sortida de camp es farà el 25 de març sota el títol “Sexe i reproducció a la natura” i anirà a càrrec de Marcos Fernández-Martínez i Jordi Corbera de la Delegació de la Serralada Litoral Central – ICHN. El punt de trobada és a les 10 h, a la cantonada entre el carrer de la Tordera amb el carrer de les Escoles (La Batllòria).


El 28 de març, arriba “Hiper-variabilitat reproductiva en plantes: entre les escales d’Odessa i el principi de Sant Mateu” a càrrec de Josep M. Espelta del CREAF.


El 30 de març està programada la darrera xerrada, “El sexe en la nostra espècie: “Vive la différence!”, a càrrec de Mireia Esparza del departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB.


Totes les conferències en dimarts o dijous són de les 19.30 h a les 21 h a la sala d’actes de Can Palauet (C. d’en Palau, 32, Mataró). Excepte el taller (de 10 a 13 h) que es durà a terme a Can Boet – Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural (C. Pablo Iglesias, 83, Mataró).