Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova provisionalment l’ampliació del Catàleg de masies i cases rurals

Escoltar

El Ple aprova provisionalment l’ampliació del Catàleg de masies i cases rurals

El tràmit permet incorporar deu habitatges més al catàleg, que inclourà 94 masies

El Ple ordinari celebrat el 4 de maig va aprovar provisionalment l’ampliació del Catàleg de masies i cases rurals ubicades en sòl no urbanitzable per incorporar deu habitatges més. El tràmit comporta la modificació del Pla especial de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable, document que conté el catàleg.

 


El Pla especial de masies i cases rurals va ser aprovat definitivament el 23 d’abril de 2015 per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona. El catàleg vigent aplega 84 habitatges perquè la Generalitat va fixar com a criteri no incloure construccions posteriors al 1956, fet que va deixar fora alguns del habitatges que l’Ajuntament havia decidit incloure en la proposta original.




A l’abril de 2016 el Ple municipal va aprovar inicialment la modificació del catàleg per atendre les reivindicacions de la pagesia d’incloure totes les masies i cases rurals autoritzades i ocupades per pagesos amb activitats agrícoles actives, independentment de l’antiguitat. S’hi van incorporar 8 noves cases, però durant el període d’exposició pública s’han rebut al•legacions de la Unió de Pagesos de Catalunya i l’Assemblea Pagesa del Maresme per incloure més edificacions.




Així, s’han estimat dues de les al•legacions presentades i també s’incorporen al catàleg les masies de Can Cantallops-Masjuan i Can Boix, amb la qual cosa queden catalogades totes les cases de pagesos autoritzades i amb explotacions agrícoles existents en sòl no urbanitzable. D’altra banda, s’ha desestimat l’al•legació d’incorporar una tercera masia, Can Canyelles, ja que està situada en sòl urbanitzable no programat i per tant no compleix les condicions necessàries.




El document inclou les fitxes de cadascuna de les construccions catalogades amb les respectives referències, i a les quals s’atorga almenys algun d’aquests valors: arquitectònic, històric, social, ambiental i paisatgístic. Serà condició d’aquestes masies per mantenir-se en el catàleg que mantinguin també l’activitat agrícola que avui tenen, amb l’objectiu de protegir, potenciar i conservar l’activitat agrícola de les Cinc Sènies.




Un cop superada l’aprovació provisional, l’ampliació del catàleg i la modificació del Pla especial de masies i cases rurals resten pendents del vistiplau definitiu, que correspon de nou a la Generalitat.