Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple demana al Ministeri d'Educació el pagament immediat dels ajuts econòmics als estudiants catalans

Escoltar

El Ple demana al Ministeri d'Educació el pagament immediat dels ajuts econòmics als estudiants catalans

El Ple del passat 6 d’abril va donar compte de la declaració institucional presentada per ERC-MÉS per demanar al Ministeri d’Educació el pagament immediat de les beques als estudiants catalans i que es va aprovar en la Junta de Portaveus celebrada el passat 3 d’abril. La proposta es va aprovar amb els vots favorables d’ERC, PSC, CiU, VOLEMataró, CUP, ICV-EUiA i PxC. C’s es va abstenir i el PPC hi va votar en contra.

 


El text íntegre de la declaració institucional, de la qual es va donar compte al Ple del 6 d’abril, és el següent:

 


“A diferencia del que acostuma a exigir als altres, ja fa més de 20 anys que l’Estat incompleix la Llei i les repetides sentències del Tribunal Constitucional pel que fa a ajuts a l’estudi.





Ja el 1994, el Ministeri d’Educació i Ciència va dictar una ordre a través de la qual es convocaven beques i ajuts per a ensenyaments universitaris. La Generalitat de Catalunya va interposar recurs al TC aquell mateix any.



Set anys després, el 2001, el Tribunal Constitucional va reconèixer que la titularitat d’aquesta competència requeia a la Generalitat. El 2004, la Comissió Mixta Estat Generalitat va acordar iniciar la negociació pel traspàs, que va acabar tres anys després amb un nou recurs de la Generalitat al Tribunal Constitucional.





El 2011 la Comissió Bilateral va tornar a abordar el tema per tal que el govern espanyol complís les sentències del TC en aquesta matèria, però finalment el traspàs de beques i recursos compensatoris, no s’ha produït mai.

 


A finals del passat mes de gener de 2017, el Ministeri d’Educació va deixar de pagar les ajudes a 158.000 estudiants catalans (70.000 universitaris i 88.000 alumnes de l’àmbit no universitari) que tenien dret a beca. Els estudiants de Catalunya són els únics que s’han quedat sense percebre els diners pertinents del Ministeri d’Educació espanyol.





Malgrat les justificacions burocràtiques del Ministeri, el cert és que històricament, i també des de fa dècades, els estudiants que reben beca a Catalunya estan un 20% per sota del conjunt de l'Estat. Així mateix, els estudiants catalans representen el 15% del total d'estudiants universitaris de l'Estat i només reben el 10% de les beques.




Per pal•liar aquesta situació i, en previsió d’aquest retard, el Govern de la Generalitat va incloure una partida als pressupostos per al 2017, que una vegada aprovats els pressupostos, es podrà alliberar i executar.




La no transferència de les beques i el no desplegament màxim de les plenes competències a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears ha propiciat un sistema injust i ha perjudicat la capacitat per garantir la igualtat d'oportunitats als Països Catalans. El centralista i homogeni sistema de beques actual ha perjudicat i perjudica la capacitat de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern dels Illes Balears de desenvolupar unes polítiques públiques justes i, en concret, oferir un sistema de beques i ajudes adaptat a la pròpia realitat.




Per tot això, el Grup Municipal d’ERC-MES proposa que el Ple Municipal de Mataró l’adopció dels següents acords:




PRIMER.- Exigir al Ministeri d’Educació el pagament immediat dels ajuts econòmics als estudiants catalans.




SEGON.- Instar el Govern de l'Estat a donar exemple, acomplint les diverses sentències que sobre aquesta matèria ha dictat el Tribunal Constitucional en els darrers 20 anys, i transferir de forma definitiva a la Generalitat de Catalunya la competència en matèria de beques i ajudes a l'estudi.




TERCER.- Informar d’aquests acords al Ministeri d’Educació, la Generalitat de Catalunya, els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, del Congrés dels Diputats i del Senat.”