Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte escènic documental "Peiró42" s'estrena aquest dissabte al Teatre Monumental

Escoltar

El projecte escènic documental "Peiró42" s'estrena aquest dissabte al Teatre Monumental

L'ha promogut la comissió ciutadana de l'Any Peiró amb motiu del 75è aniversari de l'afusellament del sindicalista, Fill Adoptiu de Mataró

L’alcalde, David Bote, ha presidit la presentació del projecte escènic documental “Peiró42” que s’estrenarà aquest proper dissabte 21 d’octubre a les 19 h al Teatre Monumental. A l’acte, celebrat a Cafè de Mar, també hi ha assistit el director de l’espectacle i membre de la Comissió ciutadana "Joan Peiró: 75 anys del seu afusellament (1942-2017)”, Eloi Aymerich; la directora de l’Orquestra Ciutat de Mataró, Clàudia Dubé; i la coordinadora musical de l’espectacle, Maria Salicrú-Maltas. 

 


“Peiró42”, produït per la cooperativa audiovisual Clack, és un projecte escènic documental sobre Joan Peiró, Mataró i els valors de l’anarcosindicalisme, el cooperativisme i la República. Es tracta d’una iniciativa de la comissió ciutadana "Joan Peiró: 75 anys del seu afusellament (1942-2017)”, formada per una quarantena d’entitats de la ciutat entre les quals hi ha sindicats, grups de memòria històrica, cooperatives i associacions. La proposta, que barreja teatre, música i audiovisual, està dirigida per Eloi Aymerich amb el suport de Jèssica Pérez Casas a la direcció d’actors, Laura Clos “Closca” i Sergi Corbera a la direcció d’art i Maria Salicrú-Maltas a la direcció musical.

 


El projecte compta amb la participació musical de Maria Arnal i Marcel Bagès –un duet barceloní que està de gira internacional i que sempre ha barrejat la música popular amb la recerca musicològica i la memòria històrica-, els cinquanta músics de l’Orquestra de Mataró i un cor de 23 cantaires creat expressament per a l’ocasió. Des del punt de vista escènic, s’hi podran veure intervencions de Jaume Amatller “Notxa”, David Pruna i Izaskun Larrea, tots tres vinculats a l’Aula de Teatre.

 


“Peiró42” compta amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. S’estrenarà a Mataró i està prevista la seva posada en escena també a d’altres espais com el Museu de l’Exili de Barcelona, el 10 de novembre.

 


Les entrades per assistir a l’estrena de l’espectacle al Teatre Monumental són gratuïtes però cal recollir-les a les oficines de la Direcció de Cultura (carrer de Sant Josep, 9) o bé a través del web entradesculturamataro.cat.

 
Nit Peiró a Mataró Televisió


La versió documental de “Peiró42” s’estrenarà a Mataró Televisió el proper dissabte 28 d’octubre a les 22 h en el marc d’una Nit Peiró que l’emissora pública municipal dedicarà al sindicalista, Fill Adoptiu de Mataró.

 


Aquesta programació especial inclourà també una edició del programa “Calidoscopi” on diferents historiadors i experts reflexionaran sobre la figura de Joan Peiró. El documental, de 30 minuts de durada, compta amb intervencions dels historiadors Margarida Colomer, Pere Gabriel, Miquel Garau, Josep Puig Pla i Maria Salicrú-Maltas.

 


Joan Peiró i Belis (Hostafrancs, 1887 – Paterna, 1942) va ser vidrier d’ofici i va militar en l’anarcosindicalisme on va ser secretari general de la CNT. Establert a Mataró va treballar al Forn del Vidre, on va esdevenir impulsor de la Cooperativa del Vidre. Amb la guerra civil, va acceptar ser ministre d’Indústria. Exiliat a França, la Gestapo el lliurà a Franco i fou empresonat a València i afusellat a Paterna.