Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Reglament d’ús i funcionament de les comparses i colles institucionals s’aprova inicialment

Escoltar

El Reglament d’ús i funcionament de les comparses i colles institucionals s’aprova inicialment

El document regula aspectes organitzatius de les colles i és fruit d’un intens treball participatiu



El Ple municipal, celebrat ahir 6 d’abril, va aprovar per unanimitat el Reglament d’ús i funcionament de les comparses institucionals de Mataró, que estableix els criteris que han de regir aspectes organitzatius de comparses i colles Institucionals que formen el Seguici Festiu de la ciutat. 




Les Comparses institucionals, que són Patrimoni Cultural de la Ciutat, exerceixen la representació simbòlica de la ciutat i arriben a formar part de la representació institucional. Les comparses estan formades per les figures institucionals de la ciutat: els Gegants de la Família Robafaves i els Nans; la Momerota i la Momeroteta; el Drac i el Dragalió; l’Àliga i les Diablesses i els seus portadors i músics. Són justament les nostres colles les que mantenen les tradicions, tenen cura de les figures i transmeten a noves generacions els valors de la Festa.




Aquest document és fruit de molts mesos de treball que van començar l’any 2014 amb els representants de totes les colles institucionals, per tal de trobar acords i consensos tant pel que fa als continguts com al seu redactat. En total s’han fet 32 reunions, sempre amb l’objectiu també de la transparència i les bones pràctiques.




Entre els aspectes que regula el reglament, hi ha la composició de les colles, l’organització i funcionament, la inscripció a les llistes d’espera, les altes i les baixes, els drets i deures i el procediment disciplinari. També es regulen les sortides, els assajos i la formació, així com les relacions entre l’Ajuntament i les colles.






Antecedents normatius




Després de la recuperació democràtica, el primer document que regulava el funcionament de les colles era el “Reglament de funcionament de les figures de Mataró”, que data de 1987 i que només feia referència a la Família Robafaves. Posteriorment, s’han anat generant diferents eines de regulació per millorar el funcionament de les comparses de la ciutat.




El nou “Reglament d’ús i funcionament de les comparses institucionals del Seguici Festiu de Mataró” unifica i harmonitza tota la regulació anterior, actualitzant-ne els continguts.




Un cop aprovat inicialment el Reglament en el Ple del mes d’abril, s’obre ara un període de 30 dies d’exposició pública, durant el qual es poden presentar al·legacions. Les al·legacions, que en el cas d’existir, hi ha el compromís que seran tractades també amb representants de les colles, tal com s’ha treballat durant tot el procés d’elaboració