Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Gegants Vells de Sant Roc de la Plaça Nova de Barcelona protagonitzen la Postal de Gegants

Escoltar

Els Gegants Vells de Sant Roc de la Plaça Nova de Barcelona protagonitzen la Postal de Gegants

La plaça de les Tereses acull aquest any els balls dels Nans, la Família Robafaves i els gegants visitants

Els convidats d’aquest any a la Postal de Gegants han estat els gegants vells de Sant Roc de la Plaça Nova de Barcelona. Un any més per Santes, la Família Robafaves i els Nans de Mataró han estat els amfitrions cap a uns altres gegants històrics o destacats per l’arrelament en la seva zona que han visitat la ciutat amb motiu de Les Santes.





La Postal de Gegants és un dels actes institucionals de la Festa Major de la ciutat, i se celebra des de 1985. Els gegants convidats de cada any responen a la invitació formal mitjançant una postal franquejada. La Colla dels Gegants de Mataró edita aquesta postal i la distribueix entre el públic per donar a conèixer els convidats.





Els Gegants Vells de Sant Roc de la Plaça Nova



Roc i Eulàlia (o Laieta), els Gegants Vells de Sant Roc de la Plaça Nova, són de figuració romana, tradicionals i clàssics. Representen senyors de la muralla romana de Barcelona i figura que són nascuts a Montpeller, la ciutat occitana on va néixer Sant Roc.

 


El 1905 la Comissió de Festes de Sant Roc de la Plaça Nova, que havia llogat gegants cada any durant el darrer terç del segle XIX, va encarregar-ne uns de propis al taller El Arte Cristiano, d’Olot. Es van estrenar l’any 1906 per Sant Roc, i des de llavors van actuar a les festes del barri fins a la Guerra Civil espanyola, quan s’interrompé l’activitat. Es va reprendre el 1939 i ha arribat fins avui: per això es pot dir que són els gegants en actiu més vells de Barcelona.




En Roc i l’Eulàlia tenen ball propi des del 1984: el ball de Santa Eulàlia. És una melodia del segle XVIII, anònima. Tot i que abans sortien juntament amb un flabioler i un timbaler, avui dia van acompanyats dels grallers de la Pessigolla.




Les figures que solen sortir actualment són una rèplica força més gran que se’n féu al 1992 amb l’objectiu de conservar els vells, que des d’aleshores són a la Casa dels Entremesos. Les peces originals, que són les que avui han protagonitzat la Postal de Gegants, només surten per Sant Roc i la geganta, a més, a la processó de les Laies, el 12 de febrer. Els Gegants Vells de Sant Roc han visitat Mataró acompanyats del nan Cu-cut, una rèplica de l’original de 1992.






Desenvolupament de la Postal de Gegants




La Família Robafaves, els Nans i els flabiolaires, acompanyats de l’alcalde, David Bote, el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, i altres regidors de l’Ajuntament, han sortit a les 18 h de l’Ajuntament cap a la plaça de les Tereses. Allà s’han trobat amb els Gegants Vells de la Plaça Nova i l’alcalde ha col•locat el tradicional ram a la geganta Eulàlia. A la plaça de les Tereses han tingut lloc també els balls propis dels Nans, la Família Robafaves i els gegants convidats.



Els gegants han marxat després en cercavila pel Torrent, carrer d’Amàlia, Muralla del Tigre, carrer d’Argentona i La Riera fins arribar a l’Ajuntament, on han tingut lloc els discursos de l’alcalde de Mataró, David Bote, i del director del departament de Festes i Tradicions de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, director de La Casa dels Entremesos i cap de Colla dels Gegants Vells de Sant Roc de la Plaça Nova de Barcelona, Xavier Cordomí, que han intercanviat regals institucionals. L’alcalde també ha col·locat una medalla de part de la Família Robafaves al gegant Roc.



L’acte ha continuat amb el ball de l’Àliga i la foto oficial de la Família Robafaves amb els convidats. Acabat l’acte institucional, s’ha fet la cercavila amb les autoritats per anar acomiadar els convidats fins al portal de Barcelona.



Com a final de l’acte, els Nans i la Família Robafaves han tornat a l’Ajuntament per fer els seus balls i les dormides.