Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els mataronins podran decidir en quins projectes o actuacions invertir 500.000 € del pressupost del 2018

Escoltar

Els mataronins podran decidir en quins projectes o actuacions invertir 500.000 € del pressupost del 2018

Els ciutadans majors de 16 anys poden presentar les propostes del 22 de maig al 27 de juny



El primer tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Joaquim Fernàndez, i el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, han presentat avui la campanya dels pressupostos participatius que permetrà que els ciutadans majors de 16 anys aportin idees i propostes que es faran a la ciutat amb una partida de 500.000 € del pressupost de l’any 2018. 




El procés participatiu, que comença el 22 de maig i acabarà el 14 de desembre, consta de quatre fases que són les següents:






Presentació de propostes




Del 22 de maig fins al 27 de juny, els ciutadans majors de 16 anys poden fer fins a dues propostes a través de la plataforma Decidim Mataró. En aquesta primera fase poden fer les propostes els majors de 16 anys que estiguin empadronats a Mataró però també els que no ho estan però d’alguna manera estan vinculats al municipi.




Cada proposta, que també es pot presentar presencialment a les Oficines d’Atenció Ciutadana, ha de constar d’una breu descripció, especificar quina necessitat vol respondre, abast territorial i quin col·lectiu es beneficiarà de la idea. El cost màxim de cada projecte ha de ser de 250.000 €.






Suports ciutadans




Del 30 de juny al 14 de juliol començarà l’etapa de suports ciutadans ja que cada proposta ha de comptar amb un mínim de 125 suports per poder superar aquesta fase. Cada ciutadà podrà, a través de la mateixa plataforma Decidim Mataró, donar suport fins a 5 idees. En el cas de donar suport a les propostes, sí que cal estar empadronat a Mataró. Les que superin aquesta fase de suport ciutadà passaran a la fase de validació que estarà formada per una comissió tècnica. Les propostes sorgides dels consells municipals de Mataró no necessitaran recaptar els 125 suports i passaran directament a la fase de validació.






La validació




En aquesta etapa es validaran 12 propostes i per aconseguir-ho hi haurà una primera etapa de validació purament tècnica i després, el 8 de novembre, serà el torn de passar les propostes pel Consell de Ciutat. El sedàs es farà en base a criteris de competència municipal, que les propostes no contradiguin plans ja aprovats, que les idees siguin viables a nivell tècnic i econòmic i que respectin els marcs jurídics.






Votació final




La votació final es farà del 27 de novembre fins al 14 de desembre i es podrà fer també a través de la plataforma Decidim Mataró. Cada ciutadà empadronat a Mataró podrà votar més d’una de les 12 propostes finalistes fins a esgotar els 500.000 € disponibles ja que cada proposta tindrà el seu cost associat. Les propostes guanyadores s’escolliran ordenades per nombre de vots fins a exhaurir els 500.000 € i s’executaran amb el pressupost del 2018, un cop aprovat.




Les votacions es podran fer de forma online a través de la plataforma Decidim Mataró i també de forma presencial en diferents equipaments municipals on s’exposaran les 12 propostes finals.






Plataforma Decidim Mataró




La plataforma Decidim Mataró és una eina que l’Ajuntament de Mataró ha adaptat a les seves necessitats després d’adherir-se al conveni entre l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci LocalRet. Aquesta eina s’estrena per la campanya del Pressupost Participatiu però també serveix per tenir altres campanyes participatives obertes, ja siguin de forma simultània o temporalment separades.






Sessions informatives




Per fer arribar aquest projecte participatiu al màxim nombre de ciutadans possible s’han organitzat un seguit de sessions informatives per mostrar el funcionament del procés participatiu i poder resoldre possibles dubtes. Anteriorment s’han realitzat aquestes sessions als consells municipals i al Consell de Ciutat. Les dates són les següents:




- 24 de maig, a les 20 h, al Centre Cívic Espai Gatassa



- 25 de maig, a les 20 h, al Centre Cívic Rocafonda



- 6 de juny, a les 20 h, al Casal Municipal de la Gent Gran de La Llàntia



- 7 de juny, a les 20 h, al Centre Cívic Cabot i Barba



- 12 de juny, a les 20 h, al Centre Cívic Pla d’en Boet



- 13 de juny, a les 20 h, al Centre Cívic Molins




La creació i posada en marxa dels pressupostos participatius és un dels compromisos de l’Acord de Govern i forma part de les actuacions previstes en el Pla d’Actuació Municipal 2017.