Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Mataró intensifica les mesures preventives contra el terrorisme

Escoltar

L’Ajuntament de Mataró intensifica les mesures preventives contra el terrorisme

S’instal·laran elements físics a les àrees de vianants de la zona centre per evitar el risc d’atropellaments

La Junta Local de Seguretat de Mataró es va reunir ahir en sessió extraordinària amb l’objectiu d’analitzar els nivells d’alerta terrorista i les mesures preventives que s’adoptaran a la ciutat per millorar la detecció de fenòmens de radicalització gihadista i evitar el risc d’atemptat en aquells llocs potencialment més vulnerables.

 


A la reunió, presidida per l’alcalde de Mataró, David Bote, van assistir comandaments de Mossos d’Esquadra, Policia Local, Policia Nacional i Guàrdia Civil, així com la regidora de Via Pública, Núria Moreno, tècnics municipals i responsables del Departament d’Interior de la Generalitat. A Catalunya, les competències en matèria de prevenció i lluita antiterrorista corresponen al Cos de Mossos d’Esquadra i a la resta de cossos i forces de seguretat de l’Estat; mentre que les policies locals desenvolupen funcions complementàries de suport a aquests.

 


D’acord amb la informació avaluada, Catalunya continua sota el nivell d’alerta 4. A Mataró, per la seva banda, no es disposa de cap indici que impliqui un nivell d’alerta superior.

 


Malgrat això, l’alcalde, David Bote, ha volgut mantenir aquesta reunió extraordinària per instar els diferents cossos policials perquè, en el marc de les seves respectives competències, impulsin totes les mesures que siguin possibles per millorar la seva capacitat de prevenció, col•laboració i intervenció davant fenòmens terroristes.




De manera més concreta, la Junta Local de Seguretat ha acordat adoptar les següents mesures:




- Reunió trimestral de la Junta Local de Seguretat per realitzar un seguiment de l’estat general de la seguretat a la ciutat, i dels programes preventius antiterroristes en particular.




- Integració i coordinació de bases de dades de Policia Local amb Mossos d’Esquadra, a través del sistema de gestió integral de policies locals de Catalunya (SIPCAT). En aquests moments les bases de dades estan integrades pel que fa la informació sobre denúncies penals, com en la majoria de municipis catalans. Està previst que Mataró sigui dels primers municipis grans de Catalunya que s’integri al SIPCAT, el nou programa comú per a les policies locals catalanes que integra l’activitat policial en tots els àmbits.




- Revisió i unificació dels protocols de prevenció, col•laboració i intervenció policials i d’emergències davant fenòmens terroristes. S’ha proposat al Departament d’Interior de la Generalitat que valori l’elaboració d’un protocol únic per a totes les policies i serveis d’emergència de Catalunya.




- Formació preventiva sobre detecció, autoprotecció i intervenció als agents de policia: s’ha demanat als Mossos d’Esquadra que faci extensiu a les policies locals l’oferta formativa que programi al respecte l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.




- Reforç dels programes de prevenció i detecció precoç de radicalitzacions en els àmbits socials, culturals i educatius, en col·laboració amb les entitats i serveis implicats: s’ha demanat al Departament d’Interior que el protocol de prevenció del radicalisme islàmic que té en marxa Mossos d’Esquadra en els àmbits educatiu i penitenciari contempli també l’àmbit sociocultural.




- Adopció de mesures físiques de prevenció a la via pública i als edificis municipals amb risc potencial. L’Ajuntament preveu col·locar elements de mobiliari urbà (jardineres, bancs o similars) que impedeixin l’accés de vehicles a alta velocitat a zones de vianants del centre, com La Riera, plaça de Santa Anna i La Rambla, especialment des de la confluència amb el Camí Ral. Els Mossos d’Esquadra han ofert la seva col·laboració per valorar el nivell de risc i l’aplicació de mesures de seguretat complementàries a altres punts de la ciutat amb afluència de públic.