Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Mataró reclama fiscals especialitzats i un jutjat que tracti les ocupacions delinqüencials d’habitatges

Escoltar

L’Ajuntament de Mataró reclama fiscals especialitzats i un jutjat que tracti les ocupacions delinqüencials d’habitatges

Demana la posada en marxa d’un pla de seguretat contra les màfies



La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró va aprovar ahir una declaració institucional que reclama a les institucions supramunicipals dels àmbits administratiu i jurídic les mesures necessàries per lluitar contra les ocupacions indiscriminades d’habitatges, que limiten les possibilitats de reallotjament de persones en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió residencial.


 

La declaració es va aprovar amb els vots favorables del Govern municipal (PSC i CiU), Ciutadans, PPC i PxC. Pel que fa la resta de grups, ERC, VOLEMataró i la CUP es van abstenir, i ICV-EUiA va votar-hi en contra. L’alcalde, David Bote, ha presentat avui als mitjans de comunicació el contingut de la declaració aprovada, que s’ha redactat en col·laboració amb el Col·legi d’Advocats de Mataró. També es donarà compte del text dijous que ve en el Ple municipal ordinari d’abril.

 

Entre els acords que contempla la declaració, l’Ajuntament mostra el seu suport a l’aprovació, el passat 14 de març per part del Congrés dels Diputats, de la proposta de modificació de la Llei 1/2000 d’enjudiciament civil. Aquesta modificació regula un procediment específic per garantir la possessió dels habitatges titularitat de persones físiques, i la disponibilitat dels habitatges destinats a lloguer social a les entitats socials i les administracions públiques.

 

En l’àmbit policial i de seguretat ciutadana, l’Ajuntament reclama al Departament d’Interior de la Generalitat, conjuntament amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat, l’elaboració amb urgència d’un Pla especial de seguretat contra les màfies (grups i organitzacions criminals) que estarien implicades en casos d’ocupacions d’habitatges.  

 

En l’àmbit judicial i jurídic, la declaració reclama diferents mesures. Per una banda, demana al Ministeri de Justícia i al Departament de Justícia de la Generalitat la creació aquest any del jutjat civil número 9 a Mataró, per evitar un col·lapse en la resta de jutjats civils i també per donar solució a la problemàtica de les ocupacions. A més, demana al Consell General del Poder Judicial, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i les respectives Audiències l’establiment de criteris interpretatius clars –mentre no es produeixi una modificació legislativa sobre la matèria– que determinin quan un habitatge és ocupat de manera delictiva i quan s’entén que no, amb l’objectiu de garantir la seguretat jurídica en la lluita contra les ocupacions.

 

L’Ajuntament de Mataró demana, així mateix, que la Fiscalia General de l’Estat prengui consciència de la problemàtica i dicti instruccions clares als fiscals de zona perquè formulin acusació pública en els supòsits d’ocupacions delinqüencials. En els partits judicials on la problemàtica de les ocupacions suposi sobrecàrrega de treball, es reclama la creació del Fiscal especialitzat.

 

El contingut de la declaració institucional aprovada es farà arribar a les institucions implicades: Parlament espanyol i Parlament català; als departaments d’Habitatge i millora urbana, Justícia i Interior de la Generalitat; a la Fiscalia General de l’Estat, al Consell General del Poder Judicial, al Ministeri de l’Interior, al Jutjat Degà de Mataró i al Fiscal de zona de Mataró i Maresme.   

 

 

Accions realitzades

 

L’Ajuntament de Mataró està duent a terme diferents estratègies per atendre les necessitats d’habitatge de les persones amb risc d’exclusió residencial i per lluitar contra les ocupacions indiscriminades d’habitatges, malgrat no es tracta d’una problemàtica exclusiva de la ciutat. En aquest sentit, des de 2012 té en marxa la Comissió per prevenir i evitar els desnonaments i a finals de 2016 es va crear la Comissió per gestionar el risc per a la seguretat i la convivència derivat de l’ocupació d’habitatges, que vol abordar la problemàtica de manera transversal.

 

A la darrera Junta Local de Seguretat, celebrada el passat febrer, l’alcalde, David Bote, va demanar la col·laboració dels Mossos d’Esquadra i el Cos Nacional de Policia per lluitar contra les màfies que es dediquen a l’ocupació d’habitatges buits a la ciutat. Divendres que ve, 7 d’abril, té previst entrevistar-se amb el subdelegat del Govern de l’Estat a Barcelona per traslladar-li personalment aquesta petició.

 

L’Ajuntament també ha aprovat una Ordenança municipal reguladora del procediment sobre verificació d’habitatges buits, que preveu sancions, per detectar l’existència d’habitatge buit i aconseguir la seva mobilització al mercat per part del propietari o titular. Al Ple d’abril es dóna compte de l’aprovació del programa d’inspeccions de l’ordenança, que preveu per aquest 2017 inspeccionar 368 habitatges.

 

Es calcula que a Mataró hi ha uns 3.400 habitatges buits, dels quals hi ha indicis que un 25 % n’estan ocupats. Les ocupacions es concentren bàsicament en els habitatges de titularitat privada de grans tenidors, però també en el parc d’habitatges públics, sobretot els provinents de les cessions més recents que estan fent les entitats financeres a la Generalitat. L’Ajuntament de Mataró només té ocupats 5 dels 277 habitatges de titularitat municipal (2 %).