Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament promourà els hàbits saludables per minimitzar les possibilitats de patir càncer

Escoltar

L’Ajuntament promourà els hàbits saludables per minimitzar les possibilitats de patir càncer

El Ple municipal va aprovar per unanimitat dijous 2 de març una proposta de resolució presentada pel grup municipal del PPC per a la conscienciació i promoció d’hàbits saludables que minimitzin els riscos dels mataronins a patir malalties oncològiques.

 


La resolució es va aprovar per unanimitat. El text íntegre aprovat és el següent:

 


“El passat 4 de febrer es va celebrar a tot el món el Dia Mundial del Càncer. Diada que va passar inadvertida des del plànol institucional a la nostra ciutat, ja que no hem tingut notícia que es realitzés cap activitat per tal de donar-li difusió i conscienciar els mataronins i mataronines sobre aquesta malaltia cada vegada més freqüent.
Aquesta Diada la Sociedad Española de Oncologia Médica presenta el seu informe anual “Las Cifras del Cáncer en España”. Entre les dades que recull l’últim informe n’hi ha que resulten tranquil·litzadores i fins i tot esperançadores, com són que les mitjanes a Espanya són molt semblants a la resta de països avençats, i que el nombre de persones que poden curar-se d’aquesta greu malaltia cada vegada és major, ho fan més ràpidament i amb més qualitat de vida. Però també hi ha una dada que ens ha de preocupar, i és que al 2015 s’han diagnosticat 1.000 casos més a Espanya dels previstos per al 2020. És a dir que el nombre de casos previstos l’any 2020 s’ha superat 5 anys abans. Entenem que la realitat mataronina en aquest aspecte no deu diferir molt a la de la resta.
Entre els factors que expliquen aquest augment la SEOM relaciona els següents:
- La detecció precoç i l’augment dels controls.
- L’increment i l’envelliment de la població que va lligat i, sens dubte, explica aquest augment del nombre de malalties oncològiques detectades.
- L’increment d’hàbits de vida individuals poc saludables com el sedentarisme, el tabaquisme, l’obesitat i consum d’aliments poc saludables o l’alcoholisme.
És, sobretot, en aquests últims que pensem que com a Administració Pública tenim un rol important a desenvolupar com a promotors entre els mataronins i mataronines d’hàbits de vida saludable que permetin minimitzar l’increment de casos, i també com a col•laboradors dels responsables sanitaris perquè la població mataronina comprengui i interioritzi la necessitat de realitzar les revisions mèdiques corresponents per a la detecció precoç de malalties oncològiques com una de les eines més importants per minimitzar els seus efectes i augmentar les possibilitats de guarir-les, de la mateixa manera que hem de col•laborar amb les entitats que tinguin entre els seus objectius la prevenció de les malalties oncològiques i donar suport als afectats per aquestes.
És per aquests motius que proposem al Ple de Mataró la consideració dels següents acords:
1.-L’Ajuntament de Mataró treballarà perquè el 4 de febrer de 2018 se celebri a la nostra ciutat una jornada de conscienciació sobre la necessitat de la prevenció de les malalties oncològiques i els hàbits individuals que incideixen en la seva aparició tot coincidint amb el Dia Internacional d’aquestes malalties.
2.-L’Ajuntament de Mataró juntament, si és possible, amb els responsables sanitaris del Departament de Salut a la nostra ciutat i les entitats relacionades amb aquestes malalties desenvoluparan un programa de foment dels hàbits personals que poden minimitzar els riscos de patir una malaltia oncològica entre els mataronins i les mataronines”.