Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament recordarà les primeres eleccions democràtiques del juny de 1977

Escoltar

L’Ajuntament recordarà les primeres eleccions democràtiques del juny de 1977

La Junta de Portaveus del 3 de juliol va aprovar una declaració institucional presentada pel PP perquè l’Ajuntament de Mataró recordi les primeres eleccions democràtiques del juny de 1977. El text es va aprovar amb el vots a favor del PSC, C’s, PP i PxC, l’abstenció de CiU i els vots en contra d’ERC-MES, VOLEMataró, CUP, ICV-EUiA.




La declaració institucional íntegre és la següent:




“Aquests dies es commemoren esdeveniments que han tingut una incidència i rellevància cabdal a la vida de molts mataronins, però també per la resta de catalans i espanyols. Els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques després també dels 40 anys de Dictadura, els 30 anys de l’atemptat més miserable i criminal de la banda terrorista ETA al Centre Comercial Hipercor de la Meridiana de Barcelona i 25 anys de la celebració de les Olimpíades de Barcelona i l’Expo de Sevilla.




D’aquests 4 fets històrics que han marcat la vida de més d’una generació, potser, el que més transcendència va tenir a les nostres vides varen ser les Eleccions Generals del 15 de juny de 1977, van significar posar fi a la foscor i la manca de llibertats polítiques, socials i de tot tipus que durant els 40 anys anteriors de Dictadura varem patir els espanyols. Després de 40 anys de Dictadura, el fet de dipositar el vot va significar un acte de llibertat que tancava un passat fosc i donava la benvinguda a un període polític integrador, amb el que una gran majoria de mataronins es van sentir compromesos i esperançats.




Per primer cop, després d’una Guerra Civil i de 40 anys de manca de llibertats, els espanyols podíem triar lliurement els nostres representants, amb candidatures electorals que anaven de l’extrema dreta a l’extrema esquerra i amb forces polítiques amb vocació d’àmbit territorial a tota Espanya o Nacionalistes.




I tot això amb protagonistes en primera persona que fins al moment eren enemics irreconciliables, que fins i tot havien pogut combatre a la Guerra Civil o que havien estat alts càrrecs durant la Dictadura, però l’altura de mires de tots ells i la ferma creença en la necessitat d’una reconciliació que obrís pas a l’enyorada democràcia ens han deixat un llegat de progrés, modernització, pau i llibertat com no s’havia conegut durant segles a Espanya.




Amb tota seguretat aquests homes i dones varen cometre errors i amb el convenciment que cal emprendre reformes per adaptar el seu llegat als temps actuals, a la demanda de més i millor participació política, transparència, nous reptes socials i econòmics i necessitat de fer front a reptes socials que els ciutadans demanden i necessiten en l’actualitat.




És per aquests motius que proposem a la Junta de Portaveus l’aprovació dels següents Acords:




1-Quan es compleixen 40 anys de les primeres eleccions democràtiques després de 4 dècades de Dictadura i manca de llibertats, els representants polítics de l’Ajuntament de Mataró volem reconèixer a tots els representants polítics que varen fer possible la celebració de les Eleccions Generals del 15 de juny de 1977 que encetaven el període més llarg i ampli de prosperitat, llibertat i democràcia dels últims segles a Espanya. I això ho varen fer renunciant als seus postulats més radicals, amb una gran capacitat de pacte i renunciant a l’odi i la venjança com a motors de l’acció política.




2-Comunicar aquest Acord a la Presidenta del Congrés dels Diputats, el President del Senat i a tots els Grups Polítics presents en aquestes Cambres”.