Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament rep la visita de més de 800 persones durant les portes obertes de Sant Jordi

Escoltar

L’Ajuntament rep la visita de més de 800 persones durant les portes obertes de Sant Jordi

Enguany la jornada s’ha avançat a divendres 21 i dissabte 22 d’abril



862 persones han visitat l’Ajuntament durant les dues jornades de portes obertes amb motiu de la diada de Sant Jordi. Aquest any, les visites no s’han fet el mateix dia de Sant Jordi com és habitual, sinó que s’han avançat a divendres 21 i dissabte 22 d’abril.


 

Ahir divendres va ser el torn de les escoles. Entre les 10 i les 13 h i les 15 h i les 18 h, 432 estudiants de 10 escoles de la ciutat (9 centres de primària i 1 escola d’adults) van conèixer els secrets de la Casa Gran de la mà de l’alcalde i els regidors, convertits en guies d’excepció per explicar-los la història de l’edifici, les seves sales i l’activitat que s’hi duu a terme. Entre aquests joves també hi ha haut una cinquantena d’estudiants alemanys que aquests dies són a la ciutat per participar en un intercanvi amb l’Institut Alexandre Satorras.

 

Avui dissabte han estat 430 els ciutadans que han conegut les interioritats del Consistori. Les visites s’han fet de 10 a 18 h.

 

Aquest any, amb motiu de l'Any Puig i Cadafalch, s'ha obsequiat els visitants amb una galeta que reprodueix un dels vitralls del Saló de Sessions dissenyat per l’arquitecte mataroní. A més del tradicional punt de llibre de Sant Jordi.

 

 

Visita a l'Ajuntament

 

L’edifici data de l’any 1635. D’estil neoclàssic, ha estat objecte de reformes exteriors (1867) i interiors (anys 70 i 2003). Originàriament havia estat un hospital i havia tingut una capella a la planta baixa.

 

Durant la jornada de portes obertes es visita el vestíbul de la primera planta, la Galeria dels Mataronins Il·lustres, la Sala dels Lleons i el Saló de Sessions, on se celebren els plens i actes institucionals. També es poden apreciar els vitralls i l’enteixinat del Saló de Sessions, obra de l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch; les pintures murals del vestíbul, obra de Jordi Puiggalí i que narren alguns dels esdeveniments històrics més rellevants de la ciutat; i el gran quadre que presideix la Sala dels Lleons, “Els darrers màrtirs del cristianisme”, de José Bermudo (1878), que representa uns cristians a punt de ser devorats per tigres a un coliseu romà.

 

D’altra banda, una de les grans atraccions d’aquests dies per als més menuts és poder veure de prop els Gegants de Mataró –en Robafaves, la Geganta, la Toneta i en Maneló- i els nans, instal·lats al vestíbul de l’Ajuntament. Fins al 19 de maig s’han previst prop d’una cinquantena de visites d’escoles de la ciutat perquè els més petits coneguin la història de la Família Robafaves, de les quals ja se n’han fet 7.

 

 

Llibre Gegant de contes, jornada castellera, Trobada de Gegants i Fogonada

 

Demà, dia de Sant Jordi, la ciutat es vestirà de festa durant tot el dia. La Fira del Llibre seguirà instal·lada a la plaça de Santa Anna. A més a més, durant tot el dia i a diferents indrets de la ciutat, se succeiran els actes per celebrar la diada que té com a protagonistes la rosa i el llibre.

 

El primer acte serà el Llibre Gegant de Contes que ja arriba a la 41a edició i se celebrarà al Pati del Cafè Nou. Des de les 11 fins a les 14 h, diferents artistes de la ciutat il·lustraran sobre paper les aventures que vulguin explicar els infants de Mataró. A les 11.30 h començarà el Correconte del Drac i el Dragalió, que anirà en cercavila de foc des de l’Ajuntament fins al Pati del Cafè Nou per afegir-se a la celebració del Llibre Gegant. El recorregut d’enguany varia i passarà per la plaça de l’Ajuntament, la plaça de Santa Maria, el carrer de Bonaire, La Riera, fins a arribar al Pati.

 

A les 12 h, davant l’Ajuntament, els Capgrossos de Mataró oferiran la tradicional actuació castellera de Sant Jordi.

 

D’11 a 14 h, Mataró Ràdio i m1tv oferiran una programació especial conjunta des de la plaça de Santa Anna amb motiu de Sant Jordi.

 

L’activitat continuarà a la tarda i a partir de les 17.30 h se celebrarà la Trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró amb la participació de prop d’una cinquantena de gegants i capgrossos. La concentració es farà al Pati del Cafè Nou i el recorregut passarà per la Muralla de la Presó, el carrer d’Argentona, el carrer de Bonaire, el carrer Francesc d’Assís, la plaça de Santa Maria, carrer Nou, per baixar La Riera i acabarà a l’Ajuntament.

 

La diada de Sant Jordi finalitzarà amb la Fogonada, l’acte més genuí de la Diada en què el Drac de Mataró és el protagonista d’una versió adaptada de la llegenda de Sant Jordi, que començarà a les 22 h. Acabada la Fogonada, la festa continuarà amb el concert de música tradicional a càrrec de La Coixinera.