Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament replantarà 1.261 arbres en tres anys

Escoltar

L’Ajuntament replantarà 1.261 arbres en tres anys

Actualitza també el Pla director de l’arbrat de Mataró com a eina de planificació i gestió dels carrers arbratsL’Ajuntament de Mataró replantarà en els propers tres anys 1.261 arbres que s’han perdut a la ciutat en els darrers anys i no han estat reposats. El projecte per dur a terme aquests treballs de replantada, amb un cost global de 480.196,56 € (IVA inclòs) s’ha presentat avui a la Comissió Informativa Municipal de l’Àrea de Gestió de l’Espai Públic, conjuntament amb el nou Pla director de l’arbrat de Mataró. 
La regidora de Via Pública, Equipaments i Espais Públics, Núria Moreno, ha presentat també avui a la premsa els detalls del projecte i del Pla.
Mataró té prop de 25.000 arbres plantats en les zones verdes i carrers de la ciutat. Els exemplars que en els darrers anys han mort, o per diferents causes ha estat necessari retirar, no han estat reposats. Aquests 1.261 arbres es replantaran en tres fases i anualitats:
- Fase 1: es desenvoluparà al 2017 i afectarà 554 unitats a replantar a les zones de més influència de vianants i als principals eixos viaris de la ciutat. El pressupost per a aquesta primera fase és de 221.047,95 €.
- Fase 2: es desenvoluparà al 2018 i afectarà 587 unitats a replantar als diferents barris, les urbanitzacions i les diferents zones verdes de la ciutat. El pressupost de la segona fase és de 223.315,99 €.
- Fase 3: es desenvoluparà al 2019 i afectarà 120 unitats a replantar als polígons industrials. El pressupost de la tercera fase és de 35.832,62 €.
Els treballs previstos consistiran en l’arrabassament de la soca de l’arbre, l’obertura del clot, el subministrament dels exemplars a replantar, la col•locació de proteccions antiarrels, l’aportació d’hidrogel, la plantació de l’arbrat, la col•locació d’un tutor i el primer reg. L’època de plantació dependrà del tipus d’arbre i en tot cas s’evitaran els mesos de més calor.
Es plantaran 60 espècies diferents. Entre les més comunes a replantar hi ha el lledoner, el liquidàmbar, l’acàcia rosa, el Sapinde de la Xina i el Peral de Callery. I a la llista de carrers o zones de la ciutat on es repoblaran més exemplars destaquen la urbanització de Can Quirze, la Via Sèrgia, la Via d’Europa, la carretera de Cirera, la ronda de Ramon Turró, i els carrers d’Enric Prat de la Riba i dels Països Baixos.
Abans de l’inici dels treballs, la Junta de Govern Local ha d’aprovar inicialment el projecte de replantada, que se sotmetrà després a un termini d’informació pública. Els treballs es finançaran amb ajuts de la Xarxa de Governs Locals de la Diputació de Barcelona.


Pla director de l'arbrat de Mataró
El nou Pla director de l’arbrat substituirà l’aprovat al 2005 com a instrument de treball per orientar les decisions i com a marc de referència en la planificació i gestió dels carrers arbrats del municipi.
El document estableix els criteris a tenir en compte en la redacció dels projectes d’urbanització de carrers arbrats, la selecció de les espècies, la plantació i la protecció de l’arbrat viari. Entre altres qüestions, estableix:
- Quines han de ser les mides de l’arbrat en relació als metres de calçada i vorera, les distàncies mínimes als edificis, el tipus d’escocells, etc.
- Quines espècies no seran permeses com arbrat viari i quines són les adients segons el tipus de vorera o per a la seva plantació a places i grans avingudes.
- Quines han de ser les condicions mínimes per permetre la plantació pel que fa a la qualitat del sòl i de la planta, les mides, les èpoques de subministrament, les condicions de transport, etc.
- Estableix els criteris per protegir l’arbrat davant de qualsevol projecte d’obres que el pugui afectar.
El nou Pla es presentarà a l’aprovació del Ple municipal de març.