Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde inaugura la plaça de Ventura Ametller

Escoltar

L’alcalde inaugura la plaça de Ventura Ametller

L'acte va comptar amb un recital de poemes de l'escriptor acompanyat de diferents peces musicals interpretades per l'Orquestra de Mataró



Mataró estrena un nou espai urbà. La nova plaça està situada al carrer de Cosme Churruca i ret homenatge a l’escriptor Ventura Ametller, pseudònim de Bonaventura Claveguera. L’acte d’inauguració, que va omplir la plaça de gom a gom, va tenir lloc ahir a la tarda amb una lectura de poemes del poeta i l’actuació de l’Orquestra de Mataró.




L’alcalde, David Bote, va presidir la inauguració de la plaça que va comptar amb l’assistència de l’alcaldessa de Pals, Sílvia Monar, municipi on va néixer Ventura Ametller i que el 2006 també li va dedicar una plaça.

 

L’acte, en el qual hi va col·laborar la Comissió Ventura Ametller, es va iniciar amb la lectura de dos poemes per part de Carles Estapé i Olga Badosa acompanyats de la “Cançó de Solveig” d’Edvard Grieg. Tot seguit Neus Pinart va glossar la figura del poeta, per continuar amb la lectura d’altres dos poemes a càrrec de Pep Duran i Clara Castellà, neta d’Ametller, mentre l’Orquestra de Mataró interpretava “Death of Falstaff” de William Walton.

 

Els parlaments institucionals van començar amb la presidenta de PUMSA, Núria Calpe; i li va seguir la filla del poeta, Teresa Clavaguera; i l’alcaldessa de Pals i va cloure l’alcalde que també va recitar un poema d'Ametller, remarcant en el seu parlament que ara la ciutadania s'ha de fer seu aquest nou espai de la ciutat.

 

La inauguració va finalitzar amb una altra lectura de poemes, recitats per Maria Codony i Joan Carles Gonzàlez Pujalte, amb l’acompanyament de la peça “Intermezzo” de l’Òpera Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni.

 





Plaça de Ventura Ametller

 

La plaça de Ventura Ametller, urbanitzada per l’empresa municipal d’Urbanisme PUMSA, dona accés a la nova Escola Angeleta Ferrer i està situada al tram de carrer de Cosme Churruca comprès entre el carrer de Federico Carlo Gravina i el Camí Ral.



L’espai, que té una superfície de 900 m², s’ha pavimentat i si ha col·locat mobiliari urbà, enllumenat públic i 8 arbres de les tulipes (Liriodendrum Tulipifera). La plaça també compta amb una zona delimitada de joc infantil, separada en dos àmbits segons l’edat i amb pavimentació de cautxú.

 

PUMSA va adjudicar les obres d’urbanització de la plaça per 138.483,77 € a l’empresa Hidráulica y Obras SA. Les obres es van iniciar el passat mes de febrer i van finalitzar el juny.



 



Ventura Ametller 



 

Bonaventura Clavaguera, conegut pel pseudònim literari de Ventura Ametller, va néixer a Pals l’any 1933. Va passar, però, una gran part de la seva vida a Mataró, on va morir l’any 2008. Polifacètic i inquiet, va dedicar-se professionalment a l’ofici de veterinari (va arribar a ser president del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona). La seva passió per la cultura el va portar a conrear quasi totes les arts i les lletres: la música, la pintura.... Va escriure en diversos gèneres literaris com la poesia, la narrativa, l’assaig i la novel·la.



Va ser amic de Josep Pla i també va conèixer a Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de Ventura Ametller. Autor d’una llarga obra literària, molta encara inèdita, va publicar l’assaig “Teoria general de l’universalisme” (1979), i els poemaris “El primer quadern de Bel Dezir” (1981), amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Marià Manent, i “Paradigmes esotèrics” (1991). El 1986 va publicar “Summa Kaòtica”.



L’any 2008, l’Ajuntament de Mataró va col·laborar en la reedició de “Summa Kaòtica” i la publicació de la segona part, fins aleshores inèdita, “Resta Kaòtica”.