Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’art i l’encanteri d’Eduard Alcoy seran presents a Ca l’Arenas fins l’abril de 2018

Escoltar

L’art i l’encanteri d’Eduard Alcoy seran presents a Ca l’Arenas fins l’abril de 2018

L’exposició comptarà amb més de 150 obres de l’autor des de 1950 al 1987

L’exposició “Eduard Alcoy. Art i Encanteri” s’inaugura divendres 15 de desembre a les 19.30 h a Ca l’Arenas. Centre d’Art del Museu de Mataró i exhibirà una selecció, amb un conjunt de 150 obres -un nombre important de les quals es mostren per primera vegada- que integra una part significativa dels treballs de l’artista i vol recuperar les seves visions singulars de l’art i la realitat del seu temps. L’exposició podrà visitar-se fins al 8 d’abril de 2018.

L’obra d’Eduard Alcoy i Lázaro (1930-1987), amb un important conjunt de peces realitzades del 1950 al 1987, s’emmarca dins del cicle “Singulars”, que vol dedicar una exposició anual a un artista local de reconeguda trajectòria. Enguany, l’exposició s’ha treballat a partir d’una comissió creada expressament, i que ha volgut incloure-la dins la programació pròpia de Ca l’Arenas, per coherència amb la seva finalitat museística com a centre d’art del museu de Mataró.

L’exposició, planificada per Rosa Alcoy, presenta cinc àmbits que mostren la creativitat del pintor a partir de les coordenades més solemnes de l’art i de l’il•lusionisme que el van caracteritzar. Els dos primers àmbits, reunits en un primer espai, conviden a llegir en el context màgic dels primers anys cinquanta, en temps del grup INTER-NOS. Superada l’etapa de formació, i des de l’afinitat amb Dau al Set, el món poètic precedent i les tardanes collites surreals (Àmbit 1), es planteja la connexió d’aquest moment inicial amb les últimes pintures, realitzades la primavera-estiu de 1987 (Àmbit 2).

Entre aquests dos extrems es despleguen els àmbits successius. L’Àmbit 3 correspon a l’època del grup SÍLEX, a l’Abstracció geomètrica i a l’informalisme (1955-1962). L’Àmbit 4 es consagra a la recuperació de la figuració afermada dins dels anys ’60 i lliga amb l’Àmbit 5, on es planteja una continuïtat relativa i les vessants temàtiques de l’Altrisme figuratiu d’Alcoy del 1968 al 1986. Els seus subàmbits ens parlen de constants com la Metafísica, l’Apocalipsi, el presagi, el Caos, Bosch, la bogeria, el paisatge o l’eclosió formal i significant del color. El cercle es clou al voltant d’una creativitat suggestiva que pot unir inici i final, forma i fons, a partir d’un itinerari artístic que s’inicia a Barcelona i s’embranca a Mataró (1966 al 1987) per trobar a Itàlia, en particular a la ciutat de Torí, una estació paral•lela que flueix des del 1970.

Ja amb una perspectiva folgada, l’exposició incorpora aspectes centrals de l’obra d’Alcoy i altres de més ignorats o amagats, amb el desig de fer-los interactuar i contribuir a fer possible un millor coneixement de la seva aportació global.

L’exposició es podrà visitar a Ca l’Arenas. Centre d’Art del Museu de Mataró del 15 de desembre de 2017 al 8 d'abril de 2018. Els divendres de 17 h a 20 h, dissabtes d'11 a 14 h i 17 a 20 h, i diumenges d'11 a 13 h.