Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Basílica de Santa Maria, entre els 20 finalistes del concurs “Monument favorit dels catalans 2017”

Escoltar

La Basílica de Santa Maria, entre els 20 finalistes del concurs “Monument favorit dels catalans 2017”

Fins al 21 de març es disputa la fase classificatòria del certamen organitzat per Descobrir.cat



La Basílica de Santa Maria és un dels 20 monuments que han quedat finalistes del concurs per triar el monument favorit dels catalans 2017, organitzat per Descobrir.cat. Fins al 21 de març està en marxa la fase classificatòria del concurs, en què els vots dels participants decidiran quins són els vuit monuments de Catalunya que passen als quarts de final. Els 12 monuments que obtinguin menys suports quedaran automàticament eliminats del certamen.




El temple mataroní, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, va ser un dels tres monuments –juntament amb la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca i la Catedral de la Seu d’Urgell- que van passar directament a aquesta fase en ser dels més proposats durant les dues setmanes que va durar la crida popular per recollir suggeriments dels participants. Els 17 monuments restants que també han quedat finalistes han estat triats per una comissió d’experts en història i art entre la llista de 300 icones patrimonials proposades durant la crida popular.




A més a més de la Basílica de Santa Maria, també opten a ser el monument favorit dels catalans el Castell de Montsoriu, Sant Pere de Rodes, el jaciment d’Empúries, el Monestir de Ripoll, Sant Climent de Taüll, la catedral de la Seu d’Urgell, l’Arc de Berà, la cartoixa d’Escaladei, Santes Creus, les muralles de Montblanc, el Castell de Miravet, els Reials Col·legis de Tortosa, el celler modernista de Gandesa, la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, la Colònia Güell, la Seu d’Ègara, el Castell de Cardona, Sant Miquel de Cuixà i el Recinte Modernista de Sant Pau.




Aquests tipus de certàmens són una bona oportunitat per posar en valor els recursos patrimonials existents als municipis i projectar-los fora del seu àmbit local. Per aquest motiu, en el cas de la Basílica de Santa Maria, des de diferents canals i àmbits amb vinculació amb Mataró s’està duent a terme una crida oberta perquè la basílica sigui votada com a monument favorit d’enguany





Com funciona el concurs?




Per votar s’ha d’accedir a la pàgina web del monument favorit i ser usuari registrat de Descobrir.cat. Es pot fer un vot cada hora i, en aquesta fase, es poden votar tres monuments cada vegada. Com més vegades es voti, més possibilitats hi ha d’emportar-se algun dels 100 premis que se sortegen cada setmana.




El 21 de març a les 18h, en directe al programa ‘Estat de Gràcia’ de Catalunya Ràdio, se sabrà quins monuments queden eliminats i quins passen a la fase següent. A partir d’aleshores, començarà la fase de les eliminatòries amb els quarts de final: el primer classificat es batrà en duel amb el vuitè classificat, el segon competirà amb el setè, i així successivament. Els quatre monuments guanyadors d’aquestes rondes passaran a les semifinals, que es disputaran entre el 18 d’abril i el 2 de maig. La gran final durarà una setmana. El monument guanyador, escollit per votació popular, es donarà a conèixer el 9 de maig.




A través de la pàgina de resultats del web del concurs també es pot seguir en directe l’evolució de la classificació. El seguiment també es pot fer a través de Twitter, amb l’etiqueta #MonumentCat.