Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La campanya “No” és “No” Cap agressió sexista! es posa en marxa per Les Santes 2017

Escoltar

La campanya “No” és “No” Cap agressió sexista! es posa en marxa per Les Santes 2017

Se suma a les ja existents relacionades amb el consum d’alcohol i altres consells de seguretatLa regidora d’Igualtat i Joventut, Marisa Merchán, i el regidor de Cultura i Participació, Joaquim Fernàndez, han presentat avui, 17 de juliol, les campanyes de seguretat relacionades amb Les Santes 2017. Una d’elles que porta com a títol “No” és “No” Cap agressió sexista! es posa en marxa per la festa major de la ciutat però s’ha creat per altres esdeveniments festius que se celebren durant l’any.

L’objectiu d’aquesta campanya, impulsada des del Servei d’Igualtat i Ciutadania a través del Centre per a la Igualtat i Recursos a les Dones (CIRD), és sensibilitzar sobre el sexisme en espais de lleure, especialment en activitats d’oci nocturn i a favor d’unes relacions lliures, respectuoses i igualitàries. Es vol treballar en contra les agressions sexistes, racistes i LGTBIfòbiques en el marc de la Festa Major amb la voluntat d’estendre-ho a l’oci nocturn de la ciutat durant tot l’any. 
La campanya s’adreça a tota la ciutadania perquè s'impliqui en la construcció de la igualtat entre dones i homes i que tinguin una actitud activa front a les agressions i els comportaments sexistes.

Cal treballar conjuntament amb tots els agents implicats així com el teixit associatiu per poder aconseguir espais d’oci on relacionar-se de manera segura, lliure i consentida.


"No" és "No"
La campanya “No” és “No” Cap agressió sexista! està formada per accions formatives, una campanya de comunicació i accions concretes d’intervenció.
Accions Formatives: Policia Local, cossos de seguretat i personal tècnic de diferents serveis de l’Ajuntament de Mataró han rebut una formació específica de 16 hores durant els mesos de maig i juny, impartit per personal especialitzat sobre l’abordatge de les violències sexuals i els protocols a seguir. El passat 15 de juliol i el proper 18 de juliol, hi ha una formació específica de 3 h per a personal tècnic de la Comissió de Festes de Les Santes, voluntaris, tècnics de seguretat i membres d’entitats.
Campanya de comunicació: La imatge de la campanya, que és una noia dient que no amb el dit índex de la mà, es pot veure als autobusos de Mataró, s’han editat 5.000 flyers informatius, 2.500 adhesius, 200 xapes i s’han fet altres elements de publicitat i difusió.
Accions d’intervenció: Del 25 al 29 de juliol s’instal•larà un punt informatiu al parc Central, en horari de 22 h a 4 h de la matinada, per atendre les demandes d’informació relatives al tema, donar informació i donar resposta i derivar si correspon. De forma paral•lela, s’està realitzant un protocol específic per detectar i intervenir en cas d’agressions sexistes que reculli els diferents tipus d’agressions i com intervenir en cada cas per part dels diferents agents implicats. Aquest document, que es realitzarà amb col·laboració de la Diputació de Barcelona, serà un annex del Protocol per a l’abordatge integral de les violències masclistes.


 


Menys riscos, més festa!
La Direcció de Cultura treballa des de l’any 2012 en l’elaboració de diferents accions i campanyes per minimitzar els riscos de la Festa Major, garantir el bon funcionament dels actes, la seguretat dels assistents i la tranquil·litats dels veïns.
Els membres de les comparses institucionals també s’involucren en la sensibilització ciutadana per reduir riscos durant Les Santes, i han realitzat diverses sessions informatives a centres de secundària i als graus universitaris del TecnoCampus amb el lema “Desvetlla’t bé, fas festa!”
Les nits del 25 i 28 de juliol, als actes nocturns, hi haurà agents de salut informant de consells de seguretat per gaudir d’una bona festa, posant l’accent en la incompatibilitat entre l’alcohol i el bany a la platja.
Altres mesures que es porten a terme, a banda de la novetat d’enguany d’instal·lar controls d’accés les nits del 25 i 28 de juliol, són la contraprogramació de la nit del 25 de juliol per desmassificar la Nit Boja organitzant un acte al Passeig del Callao, enguany la gira de RAC 105.
També hi ha agents cívics i agents de salut que treballen durant la festa major de Les Santes per donar els consells de seguretat que es recullen al programa i que van des protegir-se en els actes on hi ha pirotècnia, beure amb moderació, evitar el vidre i les llaunes i utilitzar els serveis públics que s’instal·len expressament per a l’ocasió.