Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Cavalcada de Reis omplirà de llum i color els carrers de Mataró

Escoltar

La Cavalcada de Reis omplirà de llum i color els carrers de Mataró

Els Missatgers Reials arribaran el dia 31 de desembre al Port de Mataró i recolliran les cartes arreu de la ciutatSes Majestats els Reis d'Orient arriben a Mataró amb la tradicional Cavalcada que recorre els carrers de la ciutat el proper 5 de gener. Enguany, la Cavalcada constarà de 30 comparses i 21 carrosses. La Cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient és un dels actes més multitudinaris que es realitzen a Mataró, amb una participació ciutadana que s’estima sobre els 60.000 assistents. La festa compta amb la col·laboració d’un gran nombre de persones i entitats que participen en algun moment del procés. Així doncs, dels 800 participants a la cavalcada, més de 500 són voluntaris.


 

Antoni Blanch és el director artístic de l'acte que compta també amb la col·laboració artística de Carme Buscà i Marta Domingo. La Cavalcada es concep com un gran espectacle de carrer on es barreja la màgia, els somnis, la il·lusió, la llum i el color. La rua mantindrà la seva estructura en 5 grans blocs: l’obertura; el seguici del Rei Blanc; el seguici del Rei Ros; el seguici del Rei Negre i el tancament, tot i que presentarà algunes novetats dins de les comparses amb una nova obertura plena de música i llum, i moltes més sorpreses a càrrec de la companyia Sarruga. 

 

 

El recorregut

 

La Cavalcada sortirà a les 17.30 h de la plaça de Puerto Rico, i continuarà per la ronda d’Alfons X el Savi, la plaça d’Espanya, el Camí de la Geganta, la plaça de Granollers, la ronda de Leopoldo O’Donnell, la plaça de Manuel Serra i Xifra, el Camí del Mig, el carrer de Miquel Biada, la ronda de Francesc Macià, el Camí Ral, la Rambla, la plaça de Santa Anna i la Riera fins a l’Ajuntament.

 

L’espectacle final comptarà amb una actuació de circ a càrrec del Circo Italiano i també serà el moment en què Ses Majestats rebran els obsequis de part dels mataronins, de mans de la regidora de Cultura, Núria Moreno. El Rei Melcior rebrà la clau de la ciutat que obre totes les portes i un plànol per tal de no deixar ningú sense regal. Al Rei Gaspar se li donarà unes mantes per recuperar-se del fred, unes mantes que simbolitzen la importància del passat tèxtil de la ciutat. Per acabar, el Rei Baltasar rebrà raïm per refer-se del llarg viatge i que esdevé un recordatori de l’antiga ciutat Iluro des d’on sortien les tines de vi cap a les tropes romanes.

 

 

Per cinquè any consecutiu, els Reis d’Orient baixaran cap a la plaça de Santa Anna per explicar als infants el conte de Reis, que ja s’està convertint en tota una tradició. En aquesta ocasió l’autor del relat és Pere Anglas, actor, guionista de televisió, autor i director de teatre i lletrista.Es repartiran 1.500 kg de caramels sense gluten, per tant aptes per a celíacs, al llarg de la rua i, com a novetat, les carrosses pròpies de Ses Majestats lliuraran caramels també sense sucre aptes per a diabètics.

 

 

Participació i voluntariat

 

En aquesta edició, hi ha 19 entitats/associacions participants a la Cavalcada: Associació de Dones de Tambacounda (Senegal), les associacions veïnals de Cerdanyola, Cirera, Vista Alegre, Camí de la Serra i Pla d’en Boet, Capgrossos de Mataró, Casa de Andalucía a Mataró, Escola de Dansa Alba Hayal, Escola de Dansa Almudena Arsai, Fundació El Maresme, ONCE, Parc de Bombers de Mataró, Sala Cabanyes, els músics de Tutuka, Aula de Teatre, Agrupació Musical del Maresme, ADF Serra de Marina i Equips de suport.

 

 

Arribada dels Missatgers Reials

 

Un any més els Missatgers Reials arribaran a la ciutat uns dies abans per recollir les cartes dels mataronins. L’arribada serà a bord del vaixell Sant Ramon el dia 31 de desembre a les 12.30 h al Port de Mataró. Per acompanyar l’espera, des de les 11.30 h, el grup Gospelsons farà un taller de gòspel amb actuació final. El Port de Mataró i diferents establiments col·laboren en aquesta activitat donant xocolata desfeta als assistents.

 

En cas de mal temps, l’arribada es farà a la mateixa hora a Can Gassol. Centre d’Art del Museu de Mataró (plaça de la Pepa Maca,15).

 

 

Recollida de cartes

 

Els Missatgers Reials seguiran recollint les cartes els dies 2, de 17 h a 20 h, i el 3 i 4 de gener d’11 h a 13 h i de 17 h a 20 h a la plaça de Santa Anna. Durant aquestes hores s’oferirà 3.500 litres de brou calent i un taller de fanalets, a més es repartiran 10.000 fanalets als diferents punts de recollida de cartes que hi haurà a la ciutat, que estaran situats a: Associació de Veïns Cirera, Associació de Veïns La Llàntia, Associació de Veïns Via Europa, Associació de Veïns Vista Alegre, Associació de Veïns L’Havana i Rodalies, Casal de Barri Les Esmandies, Centre Cívic Molins, Centre Cívic Pla d’en Boet, Centre Cívic Rocafonda, Mercat de la plaça de Cuba, passeig de Carles Padrós, Parc del Palau, Pati de Can Marchal i plaça d’Isla Cristina.

 

S’ha elaborat un mapa interactiu per trobar tots aquests punts de recollida de cartes ràpidament des del mòbil o l’ordinador d’una forma àgil i dinàmica.

 

Tot aquest desplegament és possible gràcies a col·laboradors i voluntaris de: Associació de Venedors del Mercat de la Plaça de Cuba, les associacions veïnals de Cerdanyola, Cirera, L’Havana i Rodalies, La Llàntia, Mataró Centre, Pati de Can Marchal, Peramàs-Esmandies, Pla d’en Boet, Rocafonda, Via Europa i Vista Alegre, Confraria del Sant Sepulcre, Hermandad N.P. Jesús Nazareno i Ntra. Sra. de la Esperanza, Parròquia de Sant Pau i Unió de Botiguers de Mataró.

Normes de seguretat

 

Per motius de seguretat, els nens i nenes no podran pujar a les carrosses reials durant tot el recorregut. Aquestes són les normes de seguretat per gaudir al màxim de l'acte:

 

. Evitar recollir caramels a la zona de pas de les carrosses.

. Controlar els nens i nenes perquè no s'acostin a les rodes dels vehicles

. Els infants no podran pujar a les carrosses dels Reis.

. Queda prohibit transitar entre els vehicles i les carrosses de tota la Cavalcada.

. És convenient fixar un punt de trobada amb els infants perquè pugui ser útil en cas de pèrdua. En aquest cas, cal avisar la Policia Local o la Creu Roja.

. És recomanable que els infants duguin escrit algun telèfon de contacte per facilitar la localització de la persona responsable.


 

 

Afectacions al trànsit

 

El dia 5 de gener es faran talls de circulació progressius en els carrers afectats pel recorregut de la Cavalcada segons vagi avançant la mateixa. A partir de les 17 h, també es tallarà la circulació al carrer de la Coma i la Muralla dels Genovesos, al carrer de Sant Josep, la Muralla del Tigre i La Riera. Hi haurà afectacions al servei de Mataró Bus, autobusos interurbans, taxis, aparcaments públics i a l’aparcament en superfície segons avanci la rua.

 

 

Seguiment i comunicació

 

Es podrà seguir l’actualitat de la Cavalcada via Twitter amb @CulturaMataro i @matarocat i l’etiqueta #reismataró. Els usuaris podran penjar les seves selfies a la xarxa amb aquest hashtag per compartir la seva vivència personal de la Cavalcada.

 

També es podrà veure la Cavalcada en directe a través de Mataró Audiovisual.