Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus demana millorar l’índex de preus de lloguer i ampliar les mesures de regulació del mercat de lloguer

Escoltar

La Junta de Portaveus demana millorar l’índex de preus de lloguer i ampliar les mesures de regulació del mercat de lloguer

La Junta de Portaveus, celebrada el 3 de juliol, va aprovar una declaració institucional presentada per la CUP per millorar l’índex de preus de lloguer i ampliar les mesures anunciades pel govern de la Generalitat en relació a la regulació del mercat de lloguer. 




El text, que es va aprovar amb els vots a favor del PSC, ERC-MES, VOLEMataró, CUP, ICV-EUiA, les abstencions de CiU, PP i PxC i els vots en contra de C’s, és el següent:




“Recentment, el Govern de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ha posat en funcionament la pàgina web de l’Índex de referència de preus de lloguer (agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer), que recull les dades de 27 municipis de Catalunya, entre els quals també hi ha Mataró.




L’índex de referència de preus de lloguer vol ser un indicador de consulta pública amb caràcter informatiu per donar conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides per qui fa la consulta, a l’hora que orienta sobre el preu mínim i el preu màxim que aquest mateix habitatge pot arribar a tenir.




D’acord amb les explicacions donades pel Govern, l’objectiu de modular i refredar els preus del mercat de lloguer que en moltes ciutats està experimentant un creixement elevat.




Aquesta nova eina permetrà als ajuntaments a establir incentius per als propietaris que lloguin el seu habitatge a un preu inferior a la mitjana de l’índex de referència, com per exemple rebaixar l’IBI.




Alhora, el Govern va anunciar que establirà mesures via decret per incloure incentius als propietaris que lloguin el seu habitatge per sota de l’índex de referència com ara la prioritat per accedir a ajuts específics a la rehabilitació, la prioritat per accedir a l’Avalloguer (un instrument del Govern que, entre d’altres, dóna garanties de cobrament als llogaters), i que també s'estudiarà la viabilitat d'establir desgravacions fiscals en impostos com ara el tram català de l’IRPF.

Celebrem que la Generalitat doni informació transparent i anunciï incentius i bonificacions. Però considerem que cal millorar la informació i les mesures anunciades perquè siguin realment efectives per aturar l’increment dels preus de lloguer, modular els preus del mercat i garantir el dret a l’habitatge.




En aquest sentit, des del Grup Municipal de la CUP proposem a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament els acords següents:




1. Sol·licitar a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que en l’índex de referència de preus de lloguer també tingui en compte les diferències de renda entre els barris.




2. Demanar a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que, en col•laboració amb els ajuntaments, elabori un cens públic dels milers de pisos buits existents a les nostres ciutats.




3. Demanar al Govern de la Generalitat de Catalunya que estudiï la implantació de mesures de penalització fiscal per a aquells arrendadors que superin el topall màxim de l’índex de preus de lloguer.




4. Traslladar els acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i a les entitats municipalistes de Catalunya”.