Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus es mostra favorable a l’aixecament per part dels EUA del bloqueig econòmic a Cuba

Escoltar

La Junta de Portaveus es mostra favorable a l’aixecament per part dels EUA del bloqueig econòmic a Cuba

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró va aprovar el passat 9 de gener una declaració institucional presentada pel grup municipal de VOLEMataró sobre el bloqueig econòmic, comercial i financer dels EUA a l’illa de Cuba. La declaració es va aprovar amb els vots a favor de VOLEMataró, CiU, ERC-MES-AM, la CUP i ICV-EUiA, i les abstencions del PSC, Ciutadans, PPC i PxC.

 


El text íntegre de la resolució, del qual es va donar compte ahir al Ple municipal, és el següent:
“Ja han passat 21 mesos des que el president dels Estats Units, Obama, qualifiqués el bloqueig contra Cuba d’obsolet, ancorat en el passat, una peça de la Guerra Freda, i reconegués que no ha funcionat per als objectius històrics dels Estats Units.
Malgrat el avenços de les relacions entre Cuba i els Estats Units en aquests darrers dos anys, el bloqueig es manté inalterable perjudicant la qualitat de vida dels cubans i les cubanes.
Es calcula que el bloqueig li ha costat a l’illa despeses per un valor de 125.873 milions de dòlars.
Aquest 26 d’octubre l’Assemblea General de Nacions Unides va votar la “necessitat de posar fi al bloqueig econòmic, comercial i financer imposat pels Estats Units d’Amèrica contra Cuba”.

 


En 24 ocasions el bloqueig ha estat condemnat per l’Assemblea General de Nacions Unides, l’any passat la votació a Cuba va obtenir 191 vots a favor i dos abstencions, pràcticament la unanimitat de la cambra.
Per aquests motius exposats, el grup municipal de VOLEMataró sol•licita al Ple els següents acords:
1. Mostrar el seu suport a l’aixecament del bloqueig comercial i financer que el Govern dels Estats Units d’Amèrica manté contra Cuba, i es manifesta a favor d’unes relacions basades en el respecte a la legalitat internacional, la pau, la sobirania nacional, la llibertat i la cooperació entre ambdós estats.
2. Cal incidir en els acords de Cuba amb l’administració Obama, que són un gran avantatge, que deixen enrere reminiscències de la Guerra Freda, entre ells el brutal bloqueig, que ha d’abolir de manera immediata.
3. La voluntat d’aquests acords cubans- nord-americans enforteixen la convivència de dos països sobirans i veïns, han de facilitar el moviments entre persones i de l’economia, al mateix temps que ha d’aprofundir en les garanties dels DDHH. En ambdós països i dos pobles, fet que no ha d’ésser alterat ni obstaculitzat per les administracions de nous presidents/es i equips.
4. Fer arribar al Govern de la Generalitat i al Govern de l’Estat espanyol la necessitat que en les seves relacions amb les institucions dels Estats Units d’Amèrica expressin la condemna per al manteniment del bloqueig econòmic, financer i comercial a Cuba, així com els encoratgi a derogar, el més possible, les lleis Helms-Burton i Torricelli.
5. S’acorda lliurar aquesta resolució als consolats i ambaixades de Cuba i Estats Units ubicades a Catalunya i a la resta de l’Estat Espanyol.”