Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus rebutja la persecució als alcaldes i càrrecs electes que van donar suport al Referèndum

Escoltar

La Junta de Portaveus rebutja la persecució als alcaldes i càrrecs electes que van donar suport al Referèndum

La Junta de Portaveus, celebrada ahir 23 d’octubre, va aprovar una declaració institucional presentada per VOLEMataró per rebutjar la persecució de què són víctimes els alcaldes i càrrecs electes que han defensat el Referèndum a Catalunya i per denunciar les pràctiques repressives impartides per l’Estat espanyol contra el poble català. La moció va ser aprovada amb els vots a favor dels grups municipals de CiU, ERC-MÉS, VOLEMataró, CUP i ICV-EUiA. El PSC es va abstenir. C’s, PP i PxC van votar en contra. 

 


El text aprovat és el següent:

 


“L’actualitat a Catalunya és preocupant respecte a la manca de relacions institucionals entre els Governs Espanyol i Català, incapaços de fer política, judicialitzant drets fonamentals de Llibertat d’expressió,com per exemple que un poble sol·liciti un Referèndum, Acte recollit en la pròpia constitució espanyola.

 


Molt al contrari el passat 13 de setembre, rebíem amb estupor la notícia que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, reprovat fa pocs mesos per la majoria absoluta del Congrés havia enviat una instrucció als fiscals de Catalunya perquè sol•licitessin la citació com a investigades a totes les alcaldies que haguessin signat decrets per cedir locals per a celebrar l'1-O i reclamar-ne la detenció, en cas que no compareguessin.

 


Avui, àdhuc amb major indignació, veiem com les diferents fiscalies ordenen a les policies locals requisar urnes i paperetes, en un excés que pretén atribuir als cossos de seguretat locals competències de policia judicial per investigar qualsevol fets encaminats a organitzar el referèndum il•legal i intervenir els efectes o instruments destinats a preparar-lo o a celebrar-lo.

 


La posició de qualsevol demòcrata davant la celebració de la consulta ha estat clara des del primer moment: no és el referèndum que volem, però entenem la consulta, una mobilització democràtica que pretén expressar la voluntat sobirana del poble català. La resposta autoritària del govern del PP i la Fiscalia demostren una greu incapacitat política que situa els electes locals en un atzucac, enmig d’un foc creuat entre el govern d’Espanya i el govern de Catalunya. Aquestes decisions provocaran, amb tota seguretat, una resposta massiva en l'àmbit municipal, amb presentació de mocions per al suport o rebuig a la decisió de la Fiscalia, tant pel que fa a les alcaldies com a la cessió de locals, urnes o paperetes. Des de ERC, Podem Mataró i VOLEMataró i (...), i en funció del posicionament exposat amunt, instem als electes locals a no obstaculitzar amb el seu vot a cap acció encaminada a la celebració de la consulta de l’1-O en qualsevol dels àmbits de la seva competència i a mostrar el nostre rebuig a l'atac del Govern del PP contra la sobirania del poble català.

 


Per la defensa dels drets i llibertats dels pobles especialment a Catalunya en aquests moments, en els que estem visquem persecucions a ciutadans pel fet de enganxar cartells, a Guardia civils escorcolls a Impremtes, requisa materials, perseguir a 712 alcaldes, funcionaris i regidors.

 


Les últimes detencions produïdes aquesta setmana clamen al cel, es per tot l’exposa’t que sol•liciten a la junta de portaveus de Mataró els següents acords:
1. La reivindicació conjunta d’autonomies locals, ja recolzada en altres declaracions amb la recuperació de competències locals. Instar a totes les institucions del Govern espanyol a fer política amb les institucions catalanes i no pas a judicialitzar els processos o reivindicacions del poble català.
2. El ple de l’ajuntament dona suport públic als 712 alcaldes i alcaldesses de Catalunya, que estant patint la repressió de l’estat sent investigats. En un estat de dret que incompleix la constitució vigent.
3. Instem al govern de l’estat a establir un marc garantit en llibertat i seguretat que permeti desenvolupar el dret d’ autodeterminació dels pobles.”