Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La primera diagnosi de l'Economia Social i Solidària constata l'existència de 110 cooperatives actives al Maresme

Escoltar

La primera diagnosi de l'Economia Social i Solidària constata l'existència de 110 cooperatives actives al Maresme

L'elaboració del mapa de les cooperatives de la comarca era una de les fites de l'Ateneu Cooperatiu del Maresme, impulsat per l'Ajuntament de Mataró i ubicat a Cafè de Mar

El mapa de les cooperatives del Maresme determina que a la comarca hi ha actualment 110 cooperatives actives, la majoria de les quals tenen la seu a Mataró. L’elaboració d’aquest estudi sobre les cooperatives de la comarca era una de les principals fites de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, impulsat per l'Ajuntament de Mataró i ubicat a Cafè de Mar. Fins ara no existien dades que permetessin construir el mapa de l’Economia Social i Solidària a la comarca.

 


Així, segons l’estudi elaborat per l’Ateneu Cooperatiu s’ha pogut certificar que al Maresme existeixen actualment 110 cooperatives, 37 de les quals tenen la seu i despleguen la seva activitat econòmica a la ciutat a Mataró. També ha detectat que als municipis amb més densitat de població hi ha més tendència a impulsar aquest tipus d’iniciatives empresarials.

 


Pel que fa l’activitat econòmica principal de les empreses, la majoria pertanyen al sector dels serveis (52,77 %), ja sigui serveis a les persones, a les empreses o bé culturals. Així mateix, pel que fa el sector específic, la majoria d’empreses es dediquen al comerç a l’engròs o al detall, seguides de les activitats professionals científiques i/o tècniques i de l’educació.

 


Per tipologia, destaquen les cooperatives de treball associat (80,90 % del total), seguides de les agràries (10 %), les de consum i usuaris (7,27 %) i les de serveis (1,81 %). Les més minoritàries són les marítimes o les d'ensenyament.

 


Finalment, l’estudi també posa de manifest que un 80,48 % de les cooperatives de la comarca del Maresme tenen menys de 5 associats. En relació a l’antiguitat, un 52,44 % són cooperatives històriques i consolidades –més de deu anys d’existència- i un 47,53 % són joves i de nova creació.

 


Per realitzar aquesta anàlisi, l’Ateneu Cooperatiu ha treballat sobre una base de dades de 110 cooperatives actives, 61 de les quals han estat entrevistades. Pel que fa a la resta, amb 22 cooperatives s’ha fet el contacte però no han respòs el qüestionari i amb 27 ha estat impossible contactar.



 


 


Altres modalitats d’Economia Social i Solidària


Les cooperatives són el principal referent de l’Economia Social i Solidària però no l’únic, ja que sota aquest paraigües s’hi inclouen també associacions, fundacions, mutualitats i societats laborals, de les quals la diagnosi elaborada per l’Ateneu Cooperatiu ha permès detectar que n’hi ha 214 a la comarca.

 


L’estudi també posa de relleu que existeixen altres formes de cooperació social emergents i sense formalització jurídica en diversos àmbits que tracten d’aplicar els principis propis d’aquest tipus d’economia. Exemples d’això en serien els horts comunitaris dins l’àmbit de l’agroecologia, els fons de crèdit col•lectius, els mercats i xarxes d’intercanvi o bé els equipaments de gestió comunitària autogestionats, entre d’altres experiències col•laboratives i comunitàries.

 




L’Ateneu Cooperatiu del Maresme


L’Ateneu Cooperatiu del Maresme, impulsat per l’Ajuntament de Mataró i inaugurat el passat mes de gener a Cafè de Mar, ha treballat per transformar associacions i empreses en cooperatives i societats laborals, i promocionar la fórmula cooperativa i de les Societats Anònimes Laborals per a la continuïtat d’empreses i entitats properes al tancament.

 


El projecte, dotat amb un pressupost de 197.772 euros pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per aquest 2017, ha comptat amb el suport de diverses organitzacions entre les que figuren el Consell Comarcal del Maresme, la Càtedra d’Economia Social de la Fundació TecnoCampus, la Fundació TecnoCampus, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró.