Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Sala de Juntes del Conjunt dels Dolors de la Basílica de Santa Maria torna a obrir al públic

Escoltar

La Sala de Juntes del Conjunt dels Dolors de la Basílica de Santa Maria torna a obrir al públic

Durant el mes de juliol es faran dues jornades gratuïtes de portes obertesAquest matí, 21 de juny, s’ha celebrat l’acte oficial de reobertura de la Sala de Juntes de la Congregació dels Dolors de la Basílica de Santa Maria després de les millores en la il·luminació i els teixits de l’espai. A l’acte hi ha participat Joaquim Fernàndez, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró; Mossèn Ramon Batlle, sotsdelegat d'Economia de l'Arquebisbat de Barcelona, en representació de l’Arquebisbe-Cardenal; Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), organisme del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Mossèn Segimon, rector de la Basílica de Santa Maria i Nicolau Guanyabens, del Museu Arxiu de Santa Maria. 
La Sala de Juntes de la Congregació dels Dolors és considerada la joia de la corona del Conjunt Monumental dels Dolors de la basílica de Santa Maria de Mataró, el màxim exponent del barroc català. És una cambra de planta octogonal completament coberta de pintures de Viladomat on destaquen els apòstols i evangelistes. Tot el conjunt es caracteritza pel seu dramatisme i teatralitat. A la Sala, que pot recordar a la “Scuole Grandi di San Rocco” de Venècia, s’hi reunien les persones que formaven part de la Junta de la Congregació. Era una barreja de gent noble i gent senzilla, comerciants, fusters, mercaders, paletes, etc.
La Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria conserva un important conjunt pictòric d’uns 300 m2 d’Antoni Viladomat i Manalt, pintat entre els anys 1722 i 1737, i està catalogada per la Generalitat de Catalunya com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Al llarg dels anys s’han anat realitzant diferents actuacions per tal de resoldre tant els problemes estructurals com de recuperar el valuós patrimoni artístic del monument.
Les millores de la Sala de Juntes s’emmarca dins la restauració global del Conjunt Monumental dels Dolors i que el juliol del 2017 va permetre inaugurar la Capella dels Dolors, finançada a parts iguals pel Departament de Cultura, l’Ajuntament de Mataró (a través de la Diputació de Barcelona) i l’Arquebisbat de Barcelona.
A partir d’avui La Sala de Juntes tornarà a estar a disposició del públic general que acudeixi al conjunt barroc amb visites guiades regulars i concertades per descobrir tot el Conjunt Monumental dels Dolors. Durant el mes de juliol es faran dues jornades de portes obertes gratuïtes perquè el públic pugui gaudir d’un dels exemples més destacats del barroc religiós català.Nova imatge i obertura de xarxes socials
Per altre cantó, la basílica de Santa Maria estrena una nova imatge corporativa amb un nou logotip que neix de l’anagrama de Maria, que evoca una sensació de frescor i conserva el significat al·legòric original.
Amb la intenció de posicionar-se com un espai d’interès turístic i donar a conèixer el seu valor patrimonial Santa Maria obre quatre xarxes socials. Des d’ara compta amb perfil a Twitter (@stamariamataro) i Instagram (@stamariamataro) amb tres idiomes (català, castellà i anglès), i també disposarà de pàgina de Facebook i d’un canal de youtube.
Tota la informació que generi la Basílica i les seves activitats es podran consultar a la nova pàgina web: www.santamaria.org. Des del nou lloc web es podrà conèixer l’edifici i la seva història i també es podrà fer les reserves per a les visites al Conjunt Monumental dels Dolors.