Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament aprova en Junta de Portaveus trencar relacions institucionals amb la Casa Reial

Escoltar

L'Ajuntament aprova en Junta de Portaveus trencar relacions institucionals amb la Casa Reial

La Junta de Portaveus, celebrada ahir 23 d’octubre, va aprovar una declaració institucional presentada pel grup municipal de la CUP perquè l’Ajuntament trenqui relacions institucionals amb la Casa Reial. La proposta va ser aprovada amb els grups municipals de CiU, ERC-MÉS, VOLEMataró, CUP i ICV-EUiA. Els grups municipals del PSC, C’s, PP i PxC van votar en contra. 





El text íntegre de la declaració institucional és el següent:

 


“Després de l’exitosa jornada de Vaga General del 3 d’octubre de 2017, que va aturar el país en resposta a la brutalitat i el terror policial exercit contra la ciutadania que l’1 d’octubre participava al Referèndum d’autodeterminació, el Rei d’Espanyava pronunciar-se públicament en un discurs marcat pel seu to bel·ligerant i partidista.

 


El Rei d’Espanya, un personatge que mai s’ha sotmès a una votació, va atrevir-se a qualificar d’antidemocràtics, deslleials i irresponsables els representants electes del poble de Catalunya, acusant-los, segons el seu parer, d’enfrontar i dividir la societat catalana i de posar en perill l’estabilitat econòmica i social.

 


El Rei d’Espanya no va fer cap esment a la repressió policial ni a les prop de 900 persones ferides per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil el dia 1 d’octubre.

 


Des de l’inici de la campanya del referèndum s’ha desfermat una escalada repressiva sense precedents contra aquelles persones i entitats favorables a l’autodeterminació de Catalunya. Des d’aleshores ençà, s’han documentat successives vulneracions dels drets civils i fonamentals com la llibertat d’expressió, de reunió, de manifestació, de moviments i el secret postal. En aquest sentit, cal considerar que el Rei d’Espanya va mentir deliberadament en el seu discurs quan va dir que qualsevol persona pot defensar les seves idees dins dels respecte a la llei.

 


Curiosament, el Rei d’Espanya mai ha fet cap discurs contra la corrupció o contra les retallades, però en canvi, contravenint el paper de neutralitat política i ideològica que li marca la Constitució espanyola, sí que s’ha prestat a opinar en contra de les idees d’una part important de la ciutadania catalana i de la majoria dels seus representants polítics, avalant de forma implícita i partidista la via repressiva que promouen el PP, PSOE i C’s.

 


Per aquests motius, proposem a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró els ACORDS següents:

 


1. L’Ajuntament de Mataró reprova el discurs realitzat el 3 d’octubre de 2017 pel Rei d’Espanya, Felipe VI, i, conseqüentment, trenca les relacions institucionals amb la Casa Reial Espanyola.




2. Traslladar aquest acord a la Casa Reial Espanyola, al Govern espanyol i al Govern de la Generalitat de Catalunya.”