Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament de Mataró es manifesta en contra de treure de Catalunya les obres de Sixena

Escoltar

L'Ajuntament de Mataró es manifesta en contra de treure de Catalunya les obres de Sixena



La Junta de Portaveus, celebrada el dilluns 11 de desembre, va aprovar una declaració institucional de rebuig a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per treure de Catalunya les obres de Sixena. El text, presentat per CiU, va ser aprovat amb els vots a favor del PSC, ERC-MES, VOLEMataró, CUP i ICV-EUiA; els vots en contra de Ciutadans i del PP i l’abstenció de PxC. 




El text íntegre de la declaració institucional és el següent:




“El Reial Monestir de Santa Maria de Sixena és un monestir d'estil cistercenc del segle XII situat en el terme municipal de Vilanova de Sixena (Osca). El va fer construir Sança de Castella, reina consort del comte de Barcelona i rei d'Aragó Alfons el Cast. Va ser fundat com a monestir femení de l'orde de Sant Joan de Jerusalem el 1188. Actualment el monestir està llogat a una comunitat diferent, les Germanes de Betlem i de l’Assumpció de la Mare de Déu.




Abandonat durant les desamortitzacions de 1835, fou atacat durant la Guerra Civil espanyola i una gran part del seu patrimoni fou greument malmesa.




El conflicte de les obres d'art entre l'Aragó i Catalunya, es pot dividir en tres subgrups: el primer comprèn les obres aragoneses que van pertànyer al Bisbat de Lleida fins al 1995, quan es crea el Bisbat de Barbastre-Montsó; el segon grup correspondria a les obres comprades per la Generalitat de Catalunya durant els anys 1983 i 1984; i el darrer grup està format per les pintures murals de la sala capitular de Sixena, traslladades el 1936 després que el monestir patís un greu incendi. Totes les obres reclamades pel govern d'Aragó i els municipis aragonesos es troben repartides entre el Museu Diocesà de Lleida i el Museu Nacional d'Art de Catalunya.




En les causes obertes, el govern aragonès reclama que els objectes i pintures es restitueixin al monestir de Sixena, que no té les condicions de conservació i seguretat

adequades. En el cas de les pintures, el més dramàtic és que per treure-les de les parets del MNAC hi ha un risc alt de malmetre-les i, a més, es contradiu amb el criteri museístic internacional.




Ara, una ordre emesa pel ministre de Cultura, el Sr. Íñigo Méndez de Vigo, persegueix retornar a l’Aragó les obres d’art de Sixena propietat del Museu de Lleida. Aquest fet és una nova evidència -per si algú encara no ho havia entès- d’en mans de qui està el govern de la Generalitat. El ministre exerceix ara mateix de Conseller de Cultura i es pot permetre, per tant, ignorar les decisions dels consellers Santi Vila i Lluís Puig, el darrer ara a l’exili, que seguint la legalitat catalana havien considerat inviable el retorn d’aquestes obres, en contra del que demana la justícia, pel fet que estan protegides per la llei del patrimoni de Catalunya.




Tot i el poder absolut que li dona l’article 155 de la Constitució, que posa l’administració catalana en mans de la Moncloa, i les conseqüències que ha patit l’autogovern

català,denunciades pel col·lectiu de juristes Servidors públics de Catalunya, presentades al Col·legi d’Advocats de Barcelona recentment, el govern espanyol havia evitat fins ara polèmiques i gestos massa explícits. L’única excepció seria el tancament de totes les delegacions internacionals.




En el rerefons, a més, hi ha el fet que un retorn així obre les portes a moltes altres demandes de devolució que podrien generar problemes a les grans institucions museístiques de la capital de l’Estat.




El Sr. Albert Velasco, historiador de l’art medieval i conservador del Museu de Lleida, ha investigat i explicat a les xarxes socials que diverses obres d’art també procedents de Sixena es troben escampades per diferents museus de l’Estat i pregunta perquè desde l’Aragó en aquests casos no es reclama el seu trasllat. En els seus tuits apareixen un fragment del retaule major del monestir adquirit en subhasta pel Museu del Prado, altres fragments que es conserven al Museu d’Osca o en el de Santa Cruz de Toledo o una caixa sepulcral que guarda el Museu de Saragossa.




És per tot això que el Grup Municipal de Convergència i Unió proposa els següents acords:




Primer.- Manifestar el més absolut suport al Museu Diocesà de Lleida i al Museu Nacional d’Art de Catalunya, en la seva tasca de conservació, estudi, divulgació i, molt especialment, en la defensa de la col·lecció i de la unitat de l'art.




Segon. -Rebutjar que el ministre Íñigo Mendez de Vigo, exercint provisionalment com a titular del Departament de Cultura, en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució pugui lliurar a l'Aragó l'art dipositat al museu lleidatà, en concret les 44 peces originàries del monestir de Sixena, però també les 113 obres procedents de parròquies de la Franja de Ponent.




Tercer.- Exigir que no es prengui cap decisió al respecte d'aquestes 157 obres d'art en litigi abans de la restitució del govern legítim de la Generalitat de Catalunya.




Quart.- Denunciar que el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports "prohibís" a la Generalitat recórrer el requeriment del jutjat de primera instància número 1 d'Osca que insta Méndez de Vigo a fer efectiva l'entrega de les 44 peces artístiques del monestir de Sixena.




Cinquè.- Comunicar aquest acord al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya, a l’Ajuntament de Lleida, a l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Museu Diocesà de Lleida i al Ministeri d'Educació, Cultura i Esports”.