Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les nou escoles bressol de Mataró comproven els protocols d’evacuació amb un simulacre simultani

Escoltar

Les nou escoles bressol de Mataró comproven els protocols d’evacuació amb un simulacre simultani

L’exercici, del qual s’ha fet seguiment via Skype, ha implicat prop d’un miler de persones

Les nou escoles bressol municipals de Mataró han participat aquest matí en un simulacre d’emergència simultani. L’exercici ha permès comprovar el funcionament dels plans d’autoprotecció (PAU) que el Servei de Protecció Civil de l’Ajuntament ha redactat per a aquests equipaments.

 


El simulacre ha tingut lloc a les 9.45 h, quan s’ha fet sonar un senyal acústic a les nou escoles bressol. El professorat a càrrec dels equipaments ha fet sortir tot l’alumnat fins als punts de reunió estipulats pels protocols d’emergència de cada escola. L’evacuació els infants cap als espais exteriors s’ha produït en 1,5 minuts i s’ha dut a terme sense incidències rellevants.




L’exercici ha implicat un miler de persones, entre alumnes, professorat, tècnics municipals i personal de suport. Alumnes i professors del Grau mig de Tècnic en emergències sanitàries de l’Institut Alexandre Satorras, coordinats també per Creu Roja a Mataró, han col•laborat en el simulacre recollint les incidències observades i fent-se càrrec de la retransmissió de l’exercici via Skype. D’aquesta manera, el simulacre s’ha pogut seguir en directe des de l’edifici de Via Pública, on es trobaven les directores de les nou escoles bressol.






Lliurament dels PAU




Prèviament al simulacre, els regidors de Seguretat, Juan Carlos Jerez, i d’Educació, Miquel Àngel Vadell, han fet entrega dels respectius plans d’autoprotecció (PAU) a les directores de les escoles bressol.




Un pla d’autoprotecció és un document on s’estableixen les accions a desenvolupar en cas d’emergència, que pot ser originada per un risc intern (incendi, explosió, fuita, atemptat, etc.) o extern (inundació, nevades, etc). El PAU estableix:




- QUÈ s’ha de fer? Les accions a desenvolupar en cas d’emergència.



- QUAN s’ha de fer? Abans de l’arribada dels serveis d’emergència.



- COM s’ha de fer? Seguint les fitxes d’actuació.



- PER QUÈ s’ha de fer? Per tal de garantir una resposta adequada i coordinada.




L’objectiu principal és garantir una resposta adequada enfront una situació de risc o succés excepcional, durant els 5 primers minuts, abans de l’arribada dels serveis d’emergència.




Aquests PAU es redacten després de fer un repàs de les condicions de seguretat i d’evacuació de totes les escoles bressol. Posteriorment es fa formació a tot el personal docent i finalment es fa un simulacre que posa en pràctica tot allò especificat i aprés amb el PAU. Els simulacres es repeteixen cada any.




Les escoles bressol han de disposar de PAU segons s’especifica el Decret 30/2015, de 3 de març, pel qual s’aprova el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures.




El Servei de Protecció Civil ha redactat i lliurat també aquest any els PAU elaborats per als casals municipals de gent gran de la ciutat. En aquest cas, s’han redactat a iniciativa de l’Ajuntament per tal de garantir la seguretat i autoprotecció dels equipaments municipals.