Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les polítiques discriminatòries de Donald Trump reben el rebuig de la Junta de Portaveus

Escoltar

Les polítiques discriminatòries de Donald Trump reben el rebuig de la Junta de Portaveus

La Junta de Portaveus, celebrada el 27 de febrer, va aprovar una declaració institucional de rebuig a les polítiques discriminatòries del President dels Estats Units, Donald Trump. La proposta, presentada pel grup d’ICV-EUiA, va ser aprovada amb tots els vots favorables menys l’abstenció del PP i el vot en contra de PxC.




El text que es va aprovar i del qual es va donar compte al Ple del 2 de març és el següent:




“Des de Mataró, volem expressar el nostre rebuig davant del racisme, els discursos d'odi i les polítiques que discriminen les persones per raó del seu sexe, origen, creença o orientació sexe-afectiva i defensem els drets fonamentals i les llibertats públiques. L'Ajuntament de Barcelona, en una declaració institucional promoguda pel grup de Barcelona en Comú, ja s'ha manifestat en aquests termes de forma pionera.




Mataró no vol romandre en silenci davant de la discriminació i les violacions dels drets humans. Per aquest motiu, mostrem la preocupació pel rumb de determinades polítiques i decisions que està prenent el govern dels Estats Units, des de la prohibició a l'entrada de ciutadans de països musulmans com a la construcció d'un mur a la frontera amb Mèxic o les declaracions de menyspreu a les dones del president Trump.




De la mateixa manera que alcem la veu per denunciar el tracte que els estats europeus estan donant als refugiats, avui tenim l'obligació cívica de denunciar la deriva irresponsable que ha emprès el nou govern dels Estats Units i exigir que corregeixi el seu rumb.




Durant aquests dies hem vist la reacció de la societat civil nord-americana manifestant-se en els carrers, places i aeroports en defensa dels drets i llibertats civils recolzades pels seus representants electes (alcaldes, governadors, congressistes, senadors, jutges i fiscals). Des d'Europa volem enviar-los el missatge que no estan sols i volem expressar-los tot el suport.




En un món globalitzat, tots i totes ens hem de sentir interpel•lats, més enllà de les fronteres, a defensar els drets fonamentals i a rebutjar qualsevol política que legitimi discriminacions i impedeixi que qualsevol persona pugui desenvolupar-se plenament, independentment del seu origen social, nacional o del seu sexe, raça o creences.




Les ciutats europees, que conservem viu el record de l'horror de la Segona Guerra Mundial i el suport dels Estats Units en la lluita per derrotar el feixisme, tenim l'obligació cívica d'exercir una actitud activa i vigilant per mantenir viu aquest llegat. La lluita per la defensa dels principis democràtics és també la nostra lluita.




La resposta a la por a la diversitat, a la globalització i a la incertesa econòmica no pot ser l'aixecament de murs, el replegament de drets fonamentals, l'euroescepticisme i l'aïllacionisme. Necessitem vèncer a la por i transformar-la en esperança.




Les ciutats, com a espais d'intercanvi global i de convivència i respecte en la diversitat, ens hem de situar en primera línia en la defensa de la democràcia, hem convertir-nos en un baluard en defensa de les llibertats civils i els drets socials. Davant del tancament, l'obertura. Davant del replegament nacional i els nous murs, la cooperació i la solidaritat entre ciutats.




Per tot això, el grup municipal d'ICV-EUiA proposa l'adopció dels següents acords:




1.-Expressar el nostre suport i solidaritat amb les ciutats nord-americanes per tal d'impulsar, amb altres ciutats, aquelles accions que ens permetin fer front a l'avanç del racisme i la discriminació i defensar conjuntament els valors i principis democràtics, així com els drets fonamentals i les llibertats públiques.




2.-Mostrar la nostra solidaritat amb totes aquelles persones i col•lectius que puguin ser objecte de discriminació per part del nou govern nord-americà i expressar la nostra oposició a la discriminació, tant als Estats Units com a qualsevol Estat d'Europa, per raons de sexe, raça, religió o nacionalitat.




3.-Condemnar el tracte que el govern dels Estats Units vol donar als refugiats i expressar alhora el nostre rebuig al tracte que el govern espanyol i altres estats europeus estan donant a aquelles persones que fugen de conflictes armats. En aquest sentit, exigim investigacions independents sobre les violacions dels drets humans que s'hagin pogut donar a les fronteres de la UE.




4. El govern municipal traslladarà aquests acords al president del Consell Comarcal del Maresme, a l'alcaldessa de Barcelona, a la presidenta de la Diputació de Barcelona, al president de la Federació de Municipis de Catalunya, al president de l'Associació Catalana de Municipis, al president de la Generalitat, al president del govern espanyol, al president del Parlament Europeu, al president del Consell Europeu, al president de la Comissió Europea i al president dels Estats Units d'Amèrica”.