Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró activa el protocol per baixes temperatures

Escoltar

Mataró activa el protocol per baixes temperatures

Les previsions apunten a un descens de la temperatura i sensació tèrmica per sota dels zero graus a partir d’aquesta nit

L’Ajuntament de Mataró ha activat a primera hora de la tarda el protocol per baixes temperatures, que estableix les pautes i circuits de coordinació entre els diferents serveis municipals en cas d’onada de fred. Les previsions meteorològiques apunten que en les properes hores es donarà un descens de la temperatura que, unit al vent, provocarà un sensació tèrmica inferior als 0 graus centígrads.

 


Segons dades del Meteomar, servei meteorològic del Consell Comarcal del Maresme, per a la nit de dilluns a dimarts s’espera que la temperatura a Mataró arribi a 1-2 graus positius, tot i que la sensació tèrmica serà inferior. La nit de dimarts a dimecres el descens serà més acusat i s’esperen temperatures inferiors als 0 graus.
El protocol per baixes temperatures està coordinat per Servei de Protecció Civil. També en formen part els serveis municipals de Policia Local, Espais Públics, Benestar Social, Salut Pública, Atenció Ciutadana, Projectes Transversals i Participació, Comunicació, les direccions municipals de Cultura, Esports, Promoció Econòmica i Ensenyament, i Aigües de Mataró; així com els Serveis d’Atenció Primària del Consorci Sanitari del Maresme i l’Institut Català de la Salut, i Creu Roja de Mataró.
Cada servei activa les mesures que té establertes pel protocol. Per exemple, en el cas de Creu Roja, s’habilita a l’alberg municipal de Can Solaret l’espai necessari per atendre persones sense sostre que necessitin passar la nit durant l’onada de fred. En coordinació amb Policia Local s’ofereix aquest servei a les persones que passen la nit a la ciutat en aquestes circumstàncies. A aquelles que rebutgin utilitzar els dispositius d'allotjament, Creu Roja els oferirà el "kit pernocta" per garantir -los una protecció mínima davant el fred. 
El Servei d’Espais Públics tanca el sistema de reg de les zones verdes per evitar el trencament de les canalitzacions i la formació de plaques de gel; evita netejar amb aigua la via pública i té a punt les reserves de sal suficient per actuar davant possibles glaçades. Aigües de Mataró té la directriu de tancar el sistema de funcionament de les fonts ornamentals.
Per la seva part, el Servei de Benestar Social activa el protocol d’avisos per fer arribar els consells de protecció davant situacions de fred intens als usuaris del servei de teleassistència i de les empreses d’atenció domiciliària del municipi. A més, des de l’Agència d’Atenció a les Persones amb Dependència es fan trucades de seguiment a les persones més vulnerables i fràgils, principalment gent gran que viu sola i amb malalties cròniques, a les quals es fan arribar consells i recomanacions. Paral·lelament a les mesures establertes pel protocol, s'amplia l'horari del Club social Andana (carrer de Ciutat Freta, 12), que obrirà de 10 a 19h per aixoplugar i oferir alimentacio a les persones amb risc d'exclusió i/o sense sostre que ho necessitin amb motiu de les baixes temperatures. L'Ajuntament ofereix aquest servei gràcies al suport de voluntaris de diferents entitats de la ciutat (Creu Roja Mataró, Càritas Interparroquial Mataró i Conferències Sant Vicenç de Paul. 
 


Consells d'autoprotecció a la poblacióL’Ajuntament recomana a la població que es mantingui informada sobre l’evolució de les condicions meteorològiques i segueixi els consells de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya davant situacions d’onada de fred i baixes temperatures.
Especialment s’aconsella evitar els canvis sobtats de temperatura i estar pendent sobretot de les persones grans, els nadons i infants, i les persones amb problemes respiratoris; vestir-se amb roba adient pel fred si s’ha de sortir de casa i protegir-se cara i cap.