Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acull el III Seminari del Consell Gaudí per analitzar la imatge de l’obra i de la figura de Gaudí

Escoltar

Mataró acull el III Seminari del Consell Gaudí per analitzar la imatge de l’obra i de la figura de Gaudí

El seminari ha reunit els principals gestors, públics i privats, de les obres de Gaudí

Mataró va acollir ahir, 11 de desembre, a la Nau Gaudí, el III Seminari del Consell Gaudí centrat en analitzar la imatge de l’obra i de la figura de Gaudí. Aquest seminari, de caràcter anual, està organitzat pel Consell per al Foment i la Difusió de l’obra de Gaudí i té l’objectiu de ser un espai de treball entre els responsables de la gestió de les obres de Gaudí a Catalunya on donar a conèixer les darreres actuacions, intercanviar experiències que permetin regenerar el coneixement de Gaudí en matèria arquitectònica i avançar en la seva gestió.

 


En aquesta tercera edició, el Seminari s’ha centrat en la imatge de Gaudí entesa des de dues vessants: la imatge com a representació visual i la imatge com a idea o concepte. Al voltant d'aquestes diferents lectures s'han definit tres blocs temàtics: un primer, centrat en l'ús de les imatges de l'obra de Gaudí i en la seva gestió i control; un segon, relacionat amb quina és la imatge que projecten els propis béns i com donen a conèixer els seus fons i el valor patrimonial excepcional del llegat gaudinià, i, un tercer, que vol oferir un espai per a la reflexió al voltant del risc de saturació i banalització de la figura i de l'obra de Gaudí.




La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, Núria Moreno, va donar la benvinguda als assistents i va destacar la intenció que la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró segueixi liderant, juntament amb la Generalitat, el projecte del Consell Gaudí, organitzant i coordinant les activitats que desenvolupa Mataró amb la Nau Gaudí, primera obra de l’arquitecte, com a referent, és membre del Consell Gaudí.




El seminari va començar amb una taula rodona sobre l’ús i els drets de reproducció de les imatges de l’obra de Gaudí on han intervingut la directora de comunicació i màrqueting de la Sagrada Família, Marta Otzet; la cap de comunicació de la Fundació Catalunya La Pedrera, Alba Tosquella; el responsable tècnic del Consorci de la Colònia Güell, Miquel Domènech i també es va comptar amb la ponència de l’advocat especialista en drets de propietat intel•lectual i d’imatge, Enric Enrich.




Seguidament es van realitzar quatre ponències: ‘Els reptes de la difusió del patrimoni en un món digital’, a càrrec de Manel Miró, consultor en patrimoni i turisme cultural, responsable de l’Àrea de Planificació i Projectes Digitals d’Stoa; ‘La Pedrera: posem en valor el patrimoni’, per a Marga Viza, directora de l’Àrea de Cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera; ‘La UNESCO i la imatge de l’obra de Gaudí a càrrec de Lluís Garcia Petit, director general de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial; ‘Gaudí popular’ a càrrec de Juan José Lahuerta, arquitecte i director de la Càtedra Gaudí.




Finalment, la jornada es va tancar amb un debat sobre l’explotació de la figura i de l’obra de Gaudí com a producte comercial, com a marca i quin com ha de produir-se la reproducció de les obres de Gaudí.






El Consell Gaudí




Creat l’any 2014 pel Govern de la Generalitat, el Consell per al Foment i la Difusió de l’obra de Gaudí és el resultat d’unir voluntats i esforços en la vetlla i l’impuls del patrimoni arquitectònic que l’artista va deixar com a llegat.




El Consell es va gestar a partir de la Declaració de Mataró, tot aprofitant el 130è aniversari de la primera obra gaudiniana: la nau de blanqueig de la cooperativa La Obrera Mataronense (Nau Gaudí). En aquest document, entitats culturals, col·legis professionals i, de manera destacada, els actuals gestors de les obres de Gaudí, es van comprometre a treballar per preservar i promoure la seva obra, i a fer-ho de manera conjunta.




L’òrgan, presidit pel Conseller de Cultura, està format pels gestors de les obres de Gaudí, tant de titularitat pública com privada, entitats i experts reconeguts en l’obra de l’arquitecte i responsables del Govern de la Generalitat.




Entre les tasques que té encomanades, el Consell és el responsable de constituir una xarxa de les diverses obres de Gaudí a Catalunya, de facilitar-ne l’estudi, i de promoure la seva visita i fomentar la recerca sobre la vida i obra de l’arquitecte.





Actualment formen part del Consell Gaudí: la Nau Gaudí de Mataró, la Casa Vicens, la Basílica de la Sagrada Família, els Pavellons de la Finca Güell, el Palau Güell, el Col·legi Santa Teresa-Ganduxer, la Cripta de la Colònia Güell a Santa Maria de Cervelló, la Torre Bellesguard, el Park Güell, la Casa Batlló, la Pedrera, el Primer Misteri de Glòria del Rosari Monumental de Montserrat, el Portal i Tanca de la Finca Miralles, la Casa Calvet, els ajuntaments de Barcelona, Reus i Riudoms, els Departaments de Cultura, d’Empresa i Coneixement i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, la Càtedra Gaudí i el Museu Nacional d’Art de Catalunya.





Tota la informació del Consell es troba recollida en el Portal Gaudí, el web que aplega el conjunt de l’obra arquitectònica de Gaudí a Catalunya i que va néixer com a resposta a la necessitat d’aplegar en un únic espai l’obra monumental que l’arquitecte va projectar i construir a Catalunya.