Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acull la presentació del Programa d’Identificació Genètica de desapareguts a la Guerra Civil i la dictadura

Escoltar

Mataró acull la presentació del Programa d’Identificació Genètica de desapareguts a la Guerra Civil i la dictadura

Serà el 23 de febrer, a les 19 h, al Centre Cívic Espai Gatassa

La directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament de la Generalitat de Catalunya, Carme Garcia, explicarà el Programa d’Identificació Genètica de desapareguts a la Guerra Civil i la Dictadura Franquista a Mataró. La sessió informativa, oberta a tota la ciutadania, serà el proper 23 de febrer, a les 19 h, al Centre Cívic Espai Gatassa. També hi participarà el regidor de Sanitat, Salut, Consum i Gent Gran Activa, Joan Vinzo. 




El programa té tres objectius: crear una base de dades dels perfils genètics dels familiars de desapareguts de la Guerra Civil i la dictadura franquista; crear una base de dades dels perfils genètics extrets de les restes humanes de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista; encreuar la informació de les dues bases de dades per intentar establir-hi relacions de parentiu i determinar identificacions personals.




Aquest programa es tracta d’una iniciativa coordinada i impulsada pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, en col•laboració amb el Departament de Salut i el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.






Passos per accedir al programa




1.- Inscriure’s en el Cens de familiars de persones desaparegudes.




2.-El Departament d’Afert Exteriors de la Generalitat enviarà als familiars o persones sol•licitants una primera circular amb informació sobre la creació del programa.




3.-Els familiars o sol·licitants rebran de forma esglaonada i individualitzada, seguint criteris d’edat i d’antiguitat al Cens, una segona comunicació en què se’ls oferirà la possibilitat de dur a terme les proves genètiques. La carta contindrà el contacte del servei de programació dependent del laboratori genètic de l’Hospital de la Vall d’Hebron del Departament de Salut. L’extracció de la mostra genètica serà gratuïta i consistirà en un frotis bucal, que és un procediment indolor i ràpid.




4.-El Departament d’Afers Exteriors farà l’anàlisi de les restes òssies exhumades; l’IMELEC realitzarà l’informe antropològic i forense de les restes.





5.-Les dues bases de dades s’encreuaran llavors per trobar-ne possibles connexions.




6.-La comunicació dels resultats positius la farà la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, que també farà la funció d’acompanyament en el procés posterior.






Declaració Institucional




La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró va aprovar, el 4 d’abril del 2016, una declaració institucional de rebuig al feixisme i de reivindicació de la memòria democràtica. En aquest document es va acordar, entre d’altres, donar suport a les iniciatives de creació d’un Banc d’ADN públic, per a la identificació genètica de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.