Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró Bus tancarà 2017 per sobre dels 5 milions de viatges, per primera vegada des de fa 9 anys

Escoltar

Mataró Bus tancarà 2017 per sobre dels 5 milions de viatges, per primera vegada des de fa 9 anys

El Ple debat avui divendres la pròrroga de la concessió per un any i el pressupost del servei per al 2018, que preveu la compra de 6 nous busos híbridsEl passat 30 de novembre Mataró Bus va superar per primera vegada en 9 anys la xifra de 5.000.000 de viatges registrats en la comparativa interanual (de novembre de 2016 a novembre de 2017). El servei d’autobusos urbans tancarà el 2017 amb una xifra propera als 5.040.000 de viatges, segons les previsions, i es calcula que en els propers mesos se superi la històrica de 5,3 milions de viatges/any.
Aquestes dades, anunciades el passat dimarts 19 de desembre a la Comissió Informativa Municipal de l’Àrea de Gestió de l’Espai Públic, confirmen la recuperació de passatge de Mataró Bus, que durant els anys de crisi econòmica va experimentar una caiguda considerable del nombre d’usuaris.
Les dades de novembre van donar com a resultat un total de 5.025.316 de viatges/any, amb un increment interanual del 8,3 % . En el cas de viatges de pagament, l’increment és del 9,2 %.


Proposta de pròrroga del servei
El Govern municipal també va informar a la Comissió Informativa del 19 de desembre de la proposta de pròrroga per un any de l’actual contracte de concessió del servei Mataró Bus a l’empresa Corporación Española del Transporte SL, del Grup Avanza. La pròrroga permetrà preparar els plecs i dur a terme la resta de tràmits necessaris per procedir a la nova contractació del servei si finalment s’opta per seguir gestionant el servei mitjançant una concessió.
El pressupost de Mataró Bus per al 2018 puja a 6.729.073,95 €, que inclou una aportació municipal de 3.423.388,65 €. La proposta de pròrroga i el pressupost per al 2018 es presenta avui divendres a aprovació per part del Ple municipal, que es reuneix en sessió extraordinària.


Renovació de la flota amb 6 nous autobusos híbrids
Dins del pressupost de 2018 es preveu la renovació de 6 nous autobusos, de manera que els vehicles més antics, que daten de 2004 a 2007, se substituiran per nous models híbrids, menys contaminants i més silenciosos. La inversió prevista per a aquestes adquisicions és de 1.854.000 €, que inicialment assumeix l’empresa adjudicatària i l’Ajuntament retorna en 10 anys com amortització dins de l’aportació municipal pel servei. Des del 2015 i amb les noves incorporacions de vehicles previstes pel 2018, el 48 % de la flota del Mataró Bus s'haurà renovat tenint en compte criteris sostenibles ja sigui amb els autobuses híbrids (8) com amb els Euro 6 (5) que segons normativa europea són els diesels amb més baixa emissió d'elements contaminants.
L'edat mitjana del conjunt de vehicles de Mataró Bus passarà a ser de 5,03 anys durant el 2018, quan fins ara és de 6,83 anys.
El passat novembre Mataró Bus va incorporar els dos primers autobusos híbrids a la seva flota, que sumaran vuit en total junt amb els sis previstos per al 2018.
Debat sobre el model de gestió de Mataró Bus
El Govern municipal es reunirà a principis de gener amb tots els grups municipals per continuar el debat sobre el futur sistema de gestió de Mataró Bus, arran de l’estudi presentat el passat novembre per l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) que valora sis possibles models. De les sis alternatives de gestió contemplades, l’estudi atorga més puntuació a l’opció 5, concessió amb transferència del risc operacional i propietat privada de la flota d’autobusos.