Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna amb activitats durant una setmana

Escoltar

Mataró celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna amb activitats durant una setmana

A Mataró hi viuen ciutadans de més de 100 nacionalitats que parlen 120 llengües

La ciutat de Mataró presenta una diversitat lingüística rica amb ciutadans de més de 100 nacionalitats que parlen més de 120 llengües diferents. Per mostrar aquesta diversitat lingüística i amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, el 21 de febrer, l’Ajuntament ha organitzat un seguit d’activitats, del 16 al 25 de febrer, sota el títol “Mataró més de 100 llengües”. 




La UNESCO va declarar l’any 2000 aquest dia internacional en record i commemoració de la mort d’estudiants que es manifestaven l’any 1952 a Dhaka (Paquistan) en defensa de la seva llengua materna, el bangla.




Les biblioteques i les llibreries de la ciutat tindran aparadors i racons dedicats a mostrar llibres escrits en algunes de les 120 llengües maternes que conviuen a la ciutat així com llibres traduïts al català o castellà d’autors d’origen. Els centres educatius també faran activitats relacionades amb aquesta temàtica i el Centre de Normalització Lingüística del Maresme (CNL) realitzarà diverses activitats amb els seus alumnes com una gimcana de les llengües oberta a tota la ciutat. Per participar cal dirigir-se a les biblioteques i llibreries de la ciutat i al mateix CNL.






La programació




-El proper 16 de febrer està prevista la projecció de la pel•lícula “Um filme falado”, de Manoel de Oliveira, on s’explica el viatge amb creuer d’una professora d’universitat i la seva filla que les portarà a conèixer diferents cultures, llengües i paratges. El film es projectarà al Foment Mataroní, a les 20.30 h.




-El 18 de febrer serà el torn de l’Espai Creatiu “Vols saber com s’escriu el teu nom en altres llengües?” on els infants de la ciutat podran, a la Biblioteca Pompeu Fabra, escriure el seu nom en d’altres idiomes.




-El 20 de febrer arribarà la conferència “Mataró, una ciutat de més de 100 lengües. El valor de la diversitat lingüística”, a càrrec de la professora de lingüística de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (UB), Carme Junyent. La conferenciant va ampliar estudis a les universitats alemanyes de Marburg i Colònia i a la Universitat de Califòrnia, i s’especialitzà en lingüística africana. Es va doctorar a la Universitat de Barcelona, és membre fundadora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), associació que promou la recerca, el coneixement i la defensa de les llengües en perill d’extinció.




Com a membre d’aquest grup, ha participat en l’elaboració d’una gran diversitat de materials didàctics i va ser membre del comitè científic de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics (1996). El 2015 li fou concedit el premi Sant Jordi de Masquefa i el premi Joan Coromines de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL).




-L’Hora del Conte de la llibreria Buc de Llibres, el 23 de febrer, tindrà com a títol “Les 1001 llengües” i anirà a càrrec de persones de la ciutat d’orígens diversos.




-El dissabte 25 de febrer arribarà una activitat per a tota la família, a les 12.00 h al Foment Mataroní, que consisteix en dues accions: en primer lloc l’obra de teatre “Els sons de les llengües del món. Mataró més de 100 llengües” i l’espectacle en veu alta “A tota veu. Les llengües de la ciutat”.




Des de l’organització s’ha creat l’etiqueta #Mataró+100llengües perquè tots els ciutadans que vulguin puguin pujar fotografies on aparegui una paraula en una de les llengües maternes de la ciutat i la seva traducció o activitat relacionada.