Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra la Diada Nacional de Catalunya amb diverses activitats

Escoltar

Mataró celebra la Diada Nacional de Catalunya amb diverses activitats

Els actes comencen divendres 8 amb la conferència de l'antropòleg Manuel Delgado i es clouran dissabte 16 de setembre amb la Mostra de Cultura Popular

La Diada Nacional de Catalunya se celebra a Mataró amb diverses activitats institucionals, lúdiques i culturals que tindran lloc entre divendres 8 i dissabte 16 de setembre.

 


El programa d’actes començarà aquest divendres 8 a les 19.30 h amb la conferència “Una cultura de lluita. El conflicte social i altres tradicions populars”, a càrrec de l’antropòleg Manuel Delgado, al Saló de Sessions de l’Ajuntament.

 


La programació continuarà dissabte amb la Ballada de Sardanes que tindrà lloc a les 19 h a la plaça de Santa Anna, a càrrec de la Cobla Iluro i organitzada per la Federació d’Entitats Sardanistes.

 


Diumenge 10 de setembre se celebrarà la XXIII Cursa Popular de la Diada. La sortida està prevista a les 9 h des del TecnoCampus. La cursa solidària té 10 km que transcorren pels carrers de la ciutat i està organitzada pel Centre Atlètic Laietània amb la col•laboració de Gesport, TecnoCampus i l’Ajuntament. S’emmarca en el programa “Mou-te amb cor”,

 




Acte institucional de la Diada


L’Ofrena floral institucional i de les entitats a Rafael Casanova es farà a les 10.30 h a la plaça de Rafael Casanova, situada a l’avinguda de Josep Puig i Cadafalch, davant el monòlit erigit en homenatge a tots els defensors de les llibertats nacionals de Catalunya.

 


L’acte començarà amb la interpretació d’”El Cant del Poble”, amb lletra de Josep M. Sagarra i música d’Amadeu Vives, a càrrec del Cor Madrigalista de Mataró. Tot seguit, el consistori farà l’ofrena floral de la Corporació Municipal i el Cor Madrigalista interpretarà “Els Segadors”. L’entitat Mestres del Gai Saber farà el ball d’homenatge a Joan Serra, dansa que es va ballar per primera vegada el 2015. Es tracta d’una creació del músic Jaume Arnella i el coreògraf i mestre de dansa tradicional Joan Serra, que es basa en la polca dels balls de gitanes.

 


En aquest moment es donarà per finalitzat l’acte institucional i començarà l’ofrena floral i els discursos d’entitats i col·lectius d’àmbit ciutadà, sindicats i partits polítics.

 


L’acte estarà conduït per la periodista Helena Novellas.






Mostra de Cultura Popular


Els actes organitzats a la ciutat amb motiu de la Diada es clouran el 16 de setembre amb una nova edició de la Mostra de Cultura Popular, on la ciutadania pot veure la feina que fan diferents entitats culturals i també gaudir de les tradicions populars catalanes des de diferents àmbits.




La mostra se celebrarà durant la tarda i nit amb activitats a la plaça de l’Ajuntament, a la plaça Gran i a la plaça de Santa Maria.




A la plaça de l’Ajuntament, a partir de les 17.30 h es faran mostres de músiques, danses i balls tradicionals catalans, com sardanes i Ball de Cavallets. També durant tota la tarda hi haurà conta-contes, es podrà gaudir d’un espai de jocs de fusta gegants i els Diables de Mataró oferiran un taller de diablons.




La plaça Gran acollirà a partir de les 18 h i fins a les 21 h un taller de figures a càrrec de la Vella Verda i una demostració de puntes de coixí.




A les 21.30 h tindrà lloc el correfoc dels Diablons de Mataró i el Basilisc. Sortirà de la plaça de Santa Maria, enfilarà el carrer Nou i baixarà per La Riera fins a l’Ajuntament.