Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra la Missa de Les Santes, la cerimònia eucarística en honor de les patrones de la ciutat

Escoltar

Mataró celebra la Missa de Les Santes, la cerimònia eucarística en honor de les patrones de la ciutat

Enguany la missa major, que destaca per la seva riquesa musical, compleix 170 anys



El dia 27 de juliol Mataró celebra el dia de les santes patrones. La diada mataronina és la jornada més cerimoniosa de la Festa Major i el seu moment àlgid és la Missa de Glòria de mossèn Blanch, que aquest any compleix 170 anys. Avui Mataró s’ha vestit de gala per honorar les santes Juliana i Semproniana.


 

A les 7 del matí les Matinades, que aquest any celebren la seva 40a edició, han despertat els mataronins per anunciar-los que comença el dia de Festa Major des de 7 punts diferents amb els grallers recorrent els carrers de la ciutat amb música i coets. Per segon any els grups de grallers són d’entitats i grups de Mataró: dels Capgrossos de Mataró, de la Momerota, de l’Anxaneta, de la Borsa de Músics de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró, els Moixernons i els de l’Escola Municipal de Música de Mataró. Cap a les 9 h s’han retrobat tots els grallers a la plaça de Santa Maria i han donat pas al repic de campanes i el toc de Barram.

 

I també a partir de les 9 h, davant de l’Ajuntament, l’alcalde, David Bote, acompanyat de la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme, ha anat donant la benvinguda als membres del Consistori. A les 9.30 h la comitiva institucional, encapçalada per l’alcalde i en cercavila amb les comparses institucionals i els seus músics, han enfilat cap a la Basílica de Santa Maria per celebrar la Missa de Glòria.

 

Arribada la comitiva a la Basílica de Santa Maria, les autoritats han estat rebudes a la porta del temple pel rector de Santa Maria i Sant Josep i vicari episcopal mossèn Segimon Garcia. Enguany ha oficiat la missa el bisbe auxiliar de Barcelona Mons. Sebastià Taltavull Anglada que ha estat acompanyat per altres membres de l’església.

 

 

170 anys de la Missa de Glòria



La Missa de Glòria, que es va estrenar fa 170 anys, va ser composada el 1848 pel mataroní mossèn Manuel Blanch i Puig i destaca per la seva riquesa musical. Segons experts musicòlegs, aquesta missa major dedicada a les santes com a protectores de la ciutat de Mataró i amb clares influències de l’estil operístic italià, és una de les escasses romanalles de la música litúrgica i religiosa vuitcentista que mereix una menció especial en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

 

El director de l’orquestra i cor d’aquest any serà el músic Lluís Carné. El cor està format per un centenar de cantaires i els solistes de la Missa seran la soprano Lídia Martínez, la mezzosoprano Laura Vila, el tenor Hèctor Ortín i el baix Josep Pieres.

 

El cor va fer un assaig obert el dilluns passat a les 21 h a la Basílica de Santa Maria per a tots aquells que volien escoltar el conjunt de cantaires abans de la Missa de Glòria.

 

Finalitzada la cerimònia s’han interpretat els Goigs de les Santes, també de mossèn Blanch, i han sortit en processó les relíquies de les santes fins a la façana del temple. Aquest any les han portades  membres de la Confraria de Ntro. Padre Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza, que celebren aquest any 30 anys de la seva fundació. Tot seguit ha tingut lloc el ball de l’Àliga, la Colla Castellera Capgrossos de Mataró ha aixecat un pilar en el seu honor i la Societat Columbòfila Missatgera de Mataró ha fet una aviada de coloms blancs a la plaça.

 

La celebració s’ha retransmès en directe per la televisió pública m1tv, per La Xarxa de televisions locals, el Canal 159 de Movistar Plus i també per Mataró Ràdio.





Dormides i a agafar forces per a La Passada

 

Cap a les 13 h, les autoritats i les comparses han fet via cap a l’Ajuntament  passant pel carrer d’en Pujol on la comitiva ha fet els honors al petit altar dedicat a les patrones i ha seguit cap a l’edifici consistorial, on han tingut lloc els balls propis i les dormides de les comparses que reposen a la Casa Gran fins a les 18 h, moment en què es tornaran a posar dempeus per fer La Passada, la cercavila més llarga i més festiva de la Festa Major.