Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró esdevé objecte d’un estudi de la UAB que projecta com serà la ciutat l’any 2050

Escoltar

Mataró esdevé objecte d’un estudi de la UAB que projecta com serà la ciutat l’any 2050

Un conveni signat entre l’Ajuntament i la UAB promou que una trentena d’alumnes facin treball de camp a la ciutat visitant el territori i assistint a conferències





El màster oficial en “Estudis Territorials i de la Població” (METIP) que imparteix el Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha escollit Mataró per realitzar el seu treball. El projecte planteja com serà la ciutat l’any 2050 principalment en base a dos eixos: el canvi climàtic i l’envelliment demogràfic. L’objectiu del treball és aconseguir ciutats més adaptades a situacions ambientals i socials que poden esdevenir probables cap a mitjans del s. XXI. Per això han seleccionat uns barris concrets per desenvolupar aquests projectes, per bé que un grup de treball sí que farà l'exercici global per al conjunt de la ciutat.




Els barris que centraran l’estudi són Via Europa – Nou Parc Central, Cerdanyola, Casc Antic – Centre, Havana i rodalies, Rocafonda, Front Marítim i les Cinc Sènies. En virtut del conveni subscrit entre la UAB i l’Ajuntament de Mataró es facilitaran als estudiants dades estadístiques, cartografia i altres materials sobre els territoris. La col•laboració del Servei de Projectes Transversals i Participació, amb tècnics d’altres serveis municipals, consisteix en posar en contacte els estudiants amb el teixit associatiu de la ciutat per tal de contrastar amb els veïns un conjunt d'escenaris de futur que elaboren els alumnes després de fer la diagnosi de cada barri o espai.




El primer semestre del màster consisteix en elaborar un treball pràctic de planejament urbà/territorial. L’objectiu és que els alumnes aprenguin a desenvolupar un document de planejament amb les seves fases de diagnosi, escenaris de futur, criteris de planejament, propostes i projectes. El principal eix temàtic del treball és el canvi climàtic i el seus impactes potencials sobre les àrees urbanes. Els alumnes s’aproparan a la ciutat també a través dels temes més socials ja que un altre gran eix del treball és l'envelliment demogràfic.




Durant les dues darreres edicions s’han treballat respectivament els casos de Sabadell i Terrassa, i per a l’edició d’enguany la ciutat escollida ha estat Mataró. La capital maresmenca ha sigut d’especial interès per als acadèmics perquè, a diferència de Sabadell i Terrassa, té litoral, la qual cosa aporta un element molt rellevant en relació als possibles impactes del canvi climàtic.




Un aspecte molt important de la metodologia que segueix el màster és l’elaboració de possibles escenaris de futur per a la ciutat en conjunt i pels barris seleccionats. Aquests escenaris que, respectivament anomenen tendencial (tot seguirà igual a com és en l’actualitat), distòpic (tot anirà a pitjor) i utòpic (millora de la qualitat de vida de la ciutat), es contrasten amb entitats veïnals, associacions, etc. en reunions destinades a que els alumnes puguin saber i aprendre dels coneixements, percepcions i desitjos d’entitats i ciutadania.




Un element central del projecte és la celebració d’una “Setmana de Camp”, del 9 al 13 d’octubre, durant la qual els alumnes passen a la ciutat coneixent i aprenent sobre la realitat de la ciutat i els barris seleccionats per a l’estudi. Durant aquesta setmana els tècnics municipals presentaran els barris a treballar i les seves circumstàncies i acompanyaran els alumnes en una visita guiada pel territori.




El conveni compromet als acadèmics a lliurar a l’Ajuntament una còpia del treball final i a fer una presentació de les propostes elaborades pels alumnes a la ciutat un cop acabat el treball. Està previst que els projectes elaborats pels alumnes, en format de pòster, s'exposin als centres cívics dels barris estudiats.






Cicle de conferències




Durant la setmana del 9 al 13 d’octubre, se celebraran tres conferències per apropar la realitat dels diferents territoris de Mataró als estudiants i a tothom qui hi vulgui assistir. Les conferències seran a les 18.30 h, al Centre Cívic Espai Gatassa. El dilluns, la politòloga Consol Prados parlarà del Mataró contemporani i la seva evolució urbanística social; el dimarts, Salvador Milà, jurista i urbanista, parlarà del planejament urbanístic i territorial a Mataró en el període democràtic, i finalment el dimecres, Montserrat Hosta, arquitecta i urbanista, parlarà de les polítiques urbanes a Mataró: habitatge i rehabilitació urbana.