Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró inaugura aquest dissabte la nova plaça de Ventura Ametller

Escoltar

Mataró inaugura aquest dissabte la nova plaça de Ventura Ametller

L'acte comptarà amb l'actuació de l'Orquestra de Mataró i amb una lectura de poemes de l'escriptor

Aquest dissabte 8 de juliol a les 19.30 h està previst que l’alcalde, David Bote, inauguri la nova plaça de Ventura Ametller, urbanitzada per l’empresa municipal d’Urbanisme PUMSA i que donarà accés a la nova Escola Angeleta Ferrer. També hi assistirà l’alcaldessa de Pals, Sílvia Monar.

 


L’acte d’inauguració comptarà amb una lectura de poemes de l’escriptor a càrrec de membres de la Comissió Ventura Ametller i de la família i també amb l’actuació de l’Orquestra de Mataró.

 


El nou espai públic, situat al tram de carrer de Cosme Churruca comprès entre el carrer de Federico Carlo Gravina i el Camí Ral, té una superfície de 900 m². L’espai s’ha pavimentat i s'hi ha col·locat mobiliari urbà, enllumenat públic i 8 arbres de les tulipes (Liriodendrum Tulipifera). La plaça també compta amb una zona delimitada de joc infantil, separada en dos àmbits segons l’edat i amb pavimentació de cautxú.

 


A més d’un nou espai urbà, la plaça també donarà accés a la nova Escola Angeleta Ferrer, situada a l’antiga fàbrica del paper Can Fàbregas i actualment edifici catalogat i qualificat d’equipament escolar. La nova escola s’estrenarà el proper curs 2017-18.

 


PUMSA va adjudicar les obres d’urbanització de la plaça per 138.483,77 € a l’empresa Hidráulica y Obras SA.

 


Ventura AmetllerBonaventura Clavaguera, conegut pel pseudònim literari de Ventura Ametller, va néixer a Pals l’any 1933. Va passar, però, una gran part de la seva vida a Mataró, on va morir l’any 2008. Polifacètic i inquiet, va dedicar-se professionalment a l’ofici de veterinari (va arribar a ser president del Col•legi Oficial de Veterinaris de Barcelona). La seva passió per la cultura el va portar a conrear quasi totes les arts i les lletres: la música, la pintura i quasi totes les arts. Va escriure en diversos gèneres literaris com la poesia, la narrativa, l’assaig i la novel·la.

Va ser amic de Josep Pla i també va conèixer a Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de Ventura Ametller. Autor d’una llarga obra literària, molta encara inèdita, va publicar l’assaig “Teoria general de l’universalisme” (1979), i els poemaris “El primer quadern de Bel Dezir” (1981), amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Marià Manent, i “Paradigmes esotèrics” (1991). El 1986 va publicar “Summa Kaòtica”.

 


L’any 2008, l’Ajuntament de Mataró va col·laborar en la reedició de “Summa Kaòtica” i la publicació de la segona part, fins aleshores inèdita, “Resta Kaòtica”.

 


Pals, la vila natal de l’escriptor, també va voler retre homenatge a l’escriptor dedicant-li una plaça el novembre de 2006.