Mataró s’implica en el projecte No puc esperar! per a ciutadans amb malaltia inflamatòria intestinal (MII)
L’Ajuntament es va adherir al projecte en el Ple de març
El regidor de Sanitat, Salut, Consum i Gent Gran, Joan Vinzo; la regidora de Promoció Econòmica i Innovació, Dolors Guillén; el president de l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa, Enric Bosch; la coordinadora del projecte No puc esperar!, Ángeles Roca; el gerent de l’Hospital de Mataró, Ramón Cunillera; el Cap de digestologia de l’Hospital de Mataró, Josep Maria Castellví i la coordinadora del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, Núria Costa, han presentat avui el projecte per a ciutadans amb malaltia inflamatòria intestinal (MII) No puc esperar! ( www.nopucespearar.cat )
No puc esperar! és un projecte pensat per a facilitar el dia a dia de les persones que necessiten utilitzar un lavabo urgentment per un problema mèdic no contagiós. Els destinataris d'aquesta iniciativa són els pacients amb malalties inflamatòries intestinals (malaltia de Crohn i colitis ulcerosa), els pacients ostomitzats o colectomitzats, els pacients sotmesos a cirurgia per un càncer de recte, i tots aquells pacients que els metges col·laboradors amb el projecte considerin que cal incloure.
Un dels problemes que més angoixa aquestes persones és la necessitat contínua, i de vegades imprevisible, d'anar al lavabo; de manera que els costa sortir de casa per por de no trobar un lavabo accessible en el moment necessari. Tot això suposa una minva de la seva qualitat de vida.
L'Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) emet les targetes NO PUC ESPERAR! perquè aquests pacients les utilitzin, però són els metges de les Unitats MII i Serveis de l'Aparell Digestiu col·laboradors qui les lliuraran als seus pacients quan ho considerin necessari. Les targetes són gratuïtes i no són nominals, però estan numerades per a seguir un control de lliurament.
Mataró i El Maresme
En el cas de Mataró i el Maresme central, els metges de l’Hospital de Mataró que atenen aquests pacients són els responsables de lliurar la targeta No puc esperar!. Actualment, l’Hospital de Mataró atén uns 350 pacients amb aquesta patologia. La meitat d’aquests pacients no tenen del tot els símptomes controlats, i ells serien els principals beneficiaris de la targeta “No puc esperar”. En els darrers anys ha augmentat la incidència d’aquestes patologies, sobretot de malaltia de Crohn i sovint afecta, també, als infants. Hi ha en marxa diversos estudis que estan avaluant aquest increment. D’entrada, se sap que, a diferència d’altres malalties, la malaltia inflamatòria intestinal no presenta clares diferències entre homes i dones, però sí que s’observa un augment de la incidència en dues franges d’edat: els joves (entre els 20-30 anys) i entre els 50-60 anys.
L’Ajuntament de Mataró es va adherir per unanimitat al projecte No puc esperar! en el Ple del mes de març. Entre els acords que s’hi van prendre, el més pràctic és el de posar a disposició d’aquesta programa tots els lavabos dels equipaments municipals. En total són 131 equipaments, distribuïts per tota la ciutat. Els pacients poden descarregar-se una aplicació mòbil per saber on són aquests serveis i així poder organitzar-se la ruta a seguir més adient.
A banda de posar a disposició els serveis dels equipaments públics, l’Ajuntament de Mataró farà difusió i promourà aquesta campanya en el Pacte pel Comerç on són representades les associacions de comerciants de la ciutat de Mataró i el Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme. Un cop s’hagi posat en coneixement la campanya a comerços i establiments de l’hostaleria, des d’ACCU Catalunya, amb l’enviament de voluntaris, arribarà a acords de col•laboració amb establiments i equipaments perquè autoritzin l'ús dels seus lavabos de manera gratuïta i el més ràpidament possible als portadors de les targetes NO PUC ESPERAR!
Aquests establiments també s’inclouran en l’aplicació mòbil i disposaran d’un distintiu a la porta perquè visualment es puguin distingir ràpidament.
El projecte compta amb el suport del Consell Consultiu de Pacients del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, de la Societat Catalana de Digestologia, de l'Institut Català de la Salut, de GETECCU (Grupo Español de Trabajo en Enfermedad de Crohn y Colitis Ulcerosa), i amb la col·laboració de l'Obra Social la Caixa.