Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Raül Roncero és l’autor del cartell de Les Santes 2017

Escoltar

Raül Roncero és l’autor del cartell de Les Santes 2017

Anna Aluart és la fotògrafa de Les Santes 2017 que exposarà l’any vinent a Can Marfà

El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha presentat aquest vespre en el marc del Plenari de Les Santes el cartell de la Festa Major 2017, obra de l’artista Raül Roncero. També s’ha donat a conèixer el nom de la fotògrafa que resseguirà enguany la Festa Major per exposar-ne el seu projecte l’any 2018: Anna Aluart. Ambdós han estat proposats per la Comissió d’Imatge de la Festa Major de Mataró, formada per membres d’entitats vinculades amb l’art de Mataró i persones a nivell individual vinculades al Plenari de Les Santes, al món de la fotografia i al cartell de Les Santes d’anys anteriors.





La presentació l’ha retransmès en directe M1tv i també s’ha pogut veure en streaming al web culturamataro.cat




La multiplicitat d’elements de Les Santes, protagonista del cartell




Roncero coneix molt bé la Festa Major de Mataró, i ha volgut fer un cartell amb to festiu i amb diversos elements que en formen part: des del més evidents, com són les figures i comparses del seguici festiu, com d’altres més singulars d’actes concrets: la Postal de Gegants, el fanalet de Requisits, la xíndria de la ballada de sardanes del 27 de juliol a la nit, el got de cremat, el colom blanc de la sortida de les relíquies de la basílica de Santa Maria acabat l’ofici, la galeta tradicional de la Convidada de la Família Robafaves...entre instruments musicals i altres imatges icòniques de Les Santes.




També hi són presents, com a novetat en la proposta artística, el cartell i la samarreta de Les Santes, molt importants en la imatge de Les Santes cada any. L’artista ha escollit la samarreta de Martí Anson de l’any 2008 i el cartell de Dani Montlleó del 2010. Les Santes esportives hi són representades en els seus dos actes més populars, la Cursa i la Travessa al Port. És un cartell on hi cap tota la Festa Major de Mataró. No hi ha cap acte de consuetud que no hi estigui reflectit, i admirar el cartell esdevé un repte per reconèixer-hi tots i cadascun dels elements que el conformen.




L’artista es defineix com a ‘santero’, que per a ell és qui s’emociona quan veu ballar la Família Robafaves, quan olora la pólvora dels actes de foc, que és feliç bevent Juliana i que sempre té present Les Santes, estigui on estigui i sigui l’època de l’any que sigui. Ha fet un cartell per a gent com ell, que s’hi reconegui en tots els elements, i també un cartell festiu per a grans i petits. El color de fons que ha triat està molt relacionat amb la festa mataronina, és el color de la Juliana, la beguda de Requisits de Festa Major de la matinada del 28 de juliol.




Al cartell també hi ha incorporat, en la tipografia, la frase ‘Glòria a les Santes’, una expressió molt mataronina que es repeteix sobre tot el matí del 27 de juliol, dia de les santes patrones, un dia especialment marcat en el calendari dels que estimen i segueixen Les Santes. I ho ha escrit reflectint la frase que també cada any s’encén a la platja, durant l’espectacle del castell de focs del mateix dia 27.






Raül Roncero (Mataró, 1987)



www.raulroncero.com



Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (2009), té un Màster Universitari en Arts Digitals per la Universitat Pompeu Fabra (2013). Va ser artista resident a Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró (2008-2009).

La ciutat de Mataró ha estat un dels temes recurrents en la seva trajectòria. Projectes com “Welcome to Mataró” (Beca Mataró, 2009), “Le Grand Pétomane” (Guanyador de la IX Mostra d’art jove de Mataró, 2010) o l’exposició “El valor dels símbols” (2010, Espai f) en són una bona mostra. La seva obra es basa en el treball amb estereotips, símbols i tradicions.

Les seves obres s’han pogut veure a Mataró, Barcelona, Bilbao, Kortrijk (Bèlgica) i Ginebra (Suïssa), entre d’altres ciutats europees. Ha participat com a artista convidat a Zona intrusa 8 (2015). La seva última exposició a Mataró ha estat “El relat d’una exposició” (2017), a Can Palauet.




Anna Aluart (Mataró, 1984)


www.annaaluart.com



Va estudiar el Grau en Mitjans Audiovisuals a la Universitat Politècnica de Mataró i després fotografia a l’Institut d’estudis Fotogràfics de Catalunya i a l’Escola de Fotografia Grisart, on es va especialitzar en retoc digital.



Ha treballat de docent en els àmbits de la fotografia i de programes de retoc digital en diversos centres, i ha estat cap de fotografia de la revista setmanal “El Tot Mataró i Maresme”. Actualment treballa a l’estudi fotogràfic VistaDiferent i també ha obert un estudi fotogràfic a Mataró, Sasa Studio.



Realitza projectes fotogràfics per encàrrec. La seva especialitat, però, és el retoc i el tractament digital de la imatge, de manera que gran part de la seva obra fotogràfica té un vessant artístic que va més enllà del retrat realista.