Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tret de sortida a la via blava i recuperació paisatgística de la riera d’Argentona

Escoltar

Tret de sortida a la via blava i recuperació paisatgística de la riera d’Argentona

Argentona, Cabrera de Mar, Dosrius, Mataró i Òrrius creen una comissió de treball pluridisciplinar, amb el suport de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Maresme i el Consorci de Turisme Costa del Maresme

Els municipis d’Argentona, Cabrera de Mar, Dosrius, Mataró i Òrrius tenen en comú la pertinença a la conca de la riera d’Argentona, eix vertebrador del territori al Maresme central. Amb la industrialització, el creixement urbanístic, el ràpid abandonament de les activitats socioeconòmiques tradicionals i la sobreexplotació dels aqüífers, la riera i els seus afluents han perdut capacitat hídrica, s’han estès els canyissars en detriment de la vegetació autòctona i han quedat en desús o han desaparegut els antics camins. En definitiva, la modernització de les viles i ciutats, en els darrers decennis, ha fet que la societat doni l’esquena a les rieres i es vegin més com un problema que com una oportunitat.

 


El passat divendres 31 de març es va celebrar una reunió política i tècnica a l’Ajuntament de Dosrius per consensuar accions conjuntes de millora de la conca de la riera. Es va posar de relleu la voluntat de recuperar la riera d’Argentona des del punt de vista ambiental i paisatgístic i la creació d’una xarxa de camins per a la pràctica esportiva i foment de la mobilitat sostenible, així com l’adequació de vestigis històrics relacionats amb l’aprofitament de l’aigua (molins fariners, pous de glaç, mines, etc.). A la reunió hi van assistir alcaldes, regidors i tècnics dels cinc municipis (Argentona, Cabrera de Mar, Dosrius, Mataró i Òrrius), representants del Consell Comarcal del Maresme i del Consorci de Turisme Costa del Maresme, acompanyats per responsables de les companyies d’aigua de Mataró i d’Argentona i de tècnics externs.




A la trobada es va acordar la creació d’una comissió tècnica per elaborar el projecte global i estudiar diverses fonts de finançament. D’altra banda, també s’ha sol•licitat la redacció d’un projecte a la Diputació de Barcelona, dins el programa de camins esportius, per tal de dissenyar un camí o via blava que connecti la platja amb les poblacions de l’interior pel costat de la riera d’Argentona.




El projecte neix amb la clara intenció de la millora mediambiental i de la qualitat de vida dels veïns i veïnes de les poblacions, així com la potenciació d’activitats socioculturals, com ara la pràctica esportiva, el lleure de natura i el turisme cultural.