Una conferència sobre la deportació republicana als camps nazis recorda les víctimes de l’Holocaust
Tanca els actes amb motiu del Dia Oficial de la Memòria de l’Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat
L’historiador i membre de la Junta de l’Amical Mauthausen Juan M. Calvo ha protagonitzat avui la conferència institucional amb motiu del Dia Oficial de la Memòria de l’Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat, que ha portat per títol “Deportació republicana als camps nazis 1940-1945”.
La conferència, junt amb l’ofrena floral que va tenir lloc el dia 27 davant el monument “Intolerància”, al passeig de Carles Padrós, han estat els dos actes institucionals organitzats per l’Ajuntament i el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró en record de les víctimes de l’Holocaust. L’acte acadèmic ha estat presidit per la cinquena tinenta d’alcalde i regidora de Benestar Social, Convivència i Política Social d’Habitatge, Isabel Martínez, acompanyada del secretari del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, Santi Combarros.
Juan M. Calvo ha iniciat la seva exposició defensant que la deportació als camps nazis va ser eminentment republicana, pensada per actuar en contra dels republicans i republicanes, si bé també hi va haver altres col·lectius que es van veure perjudicats. En aquest sentit, l’historiador va voler “desmentir la imparcialitat d’Espanya a la II Guerra Mundial”.
Al llarg de la seva conferència, Calvo ha explicat com la història de la deportació republicana està plena d’exemples de resistència i solidaritat, i ha destacat el paper dels espanyols republicans en la resistència francesa. Així, ha indicat que “moltes dones republicanes van jugar un gran paper dins l’organització clandestina de la resistència”, i ha explicat exemples de com alguns deportats van haver d’utilitzar l’enginy posant en perill les seves vides per guardar documentació i proves que després han pogut ser utilitzades per demostrar què passava als camps de concentració i qui hi havia mort allà.
Segons Juan M. Calvo “memòria i desmemòria són característiques de la deportació republicana”, ja que “dins del desconeixement de la memòria democràtica, encara hi ha més desconeixement sobre la deportació republicana”, a vegades fins i tot pel desig dels propis afectats i les famílies de no recordar. Calvo ha dit que cal “reconeixement jurídic per a les víctimes per part de l’Estat espanyol” i ha finalitzat la conferència reclamant “memòria, dignitat de les víctimes i prevenció” perquè no torni a passar res semblant.