Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una escultura en bronze de Perecoll homenatjarà l'alcalde republicà Josep Abril

Escoltar

Una escultura en bronze de Perecoll homenatjarà l'alcalde republicà Josep Abril

El monument és una cadira foradada per 5 trets en record de l'afusellament i s'instal·larà a la plaça de Francisco Tomás y Valiente

L’alcalde, David Bote, ha presidit aquest migdia l’acte de presentació de l’escultura que està preparant l’artista Perecoll amb què l’Ajuntament homenatjarà l’alcalde republicà Josep Abril i Argemí, afusellat el 1939 al Camp de la Bota. A l’acte també hi han assistit el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, la néta de l’alcalde Abril, Carme Abril i dues besnétes, Estel Vila i Núria Benaiges, i el cap del grup municipal d'ERC-MÉS, Francesc Teixidó.

 


El monument en reconeixement a l’alcalde Abril que està elaborant Perecoll serà una escultura de bronze representant una cadira d’època foradada per cinc trets en record de l’afusellament, col·locada sobre una penya de granit. L’escultura estarà situada a la plaça de Francisco Tomás y Valiente amb el carrer de Josep Abril.

 


El Ple municipal va aprovar per unanimitat l’abril de 2007 erigir un monument per reivindicar la memòria de Josep Abril i que simbolitzés el reconeixement de la ciutat a qui va morir pel fet d’haver-ne estat alcalde. Ara, després que ERC-MÉS ho tornés a reivindicar presentant un prec al Ple l’abril de 2016, el Govern municipal format per PSC i CiU ha tirat endavant la iniciativa.

 




Josep Abril i Argemí



Josep Abril (Santa Maria de Palautordera 1869 - Barcelona, 1939) va destacar com una persona compromesa políticament i socialment que va ser empresonat i condemnat a mort per les seves conviccions i pel fet d’haver ostentat responsabilitats com a alcalde de Mataró en un context especialment complex (1931-1939), esdevenint una de les víctimes més destacades de la repressió franquista de la postguerra a la ciutat. Abril va ser qui va proclamar la II República a la ciutat.



Abril, que estava afiliat al Partit Federalista Republicà de Pi i Margall i el 1893 va havia estat escollit president del Comitè Republicano-Democrático Ferralista Radical de Mataró, va ser després un dels fundadors d’ERC a Mataró. Anteriorment havia estat regidor de l’Ajuntament durant la restauració borbònica i, durant la Setmana Tràgica a Mataró (1909), va ser l’home clau que va aconseguir que la revolta no es descontrolés en excés a la ciutat i que s’apaivagués la violència. El 16 de març de 1939 va ser afusellat al Camp de la Bota com a resultat del consell de guerra que el règim li havia obert.



L’Ajuntament va nomenar a Josep Abril com a Fill Adoptiu de la Ciutat a títol pòstum el 16 d’abril de 2012 en un acte institucional. El títol el van recollir les nétes i la besnéta de l’homenatjat.