Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Acord unànime per recuperar la història del vidre bufat a Mataró

Escoltar

Acord unànime per recuperar la història del vidre bufat a Mataró

El Ple de l’Ajuntament va aprovar dijous passat, 4 d’octubre, per unanimitat, una Proposta de resolució per a la recuperació del vidre bufat a Mataró. la proposta va ser presentada pel grup municipal de la CUP, amb el suport dels grups de CIU, ERC-MES, VOLEMataró, ICV-EUIA, C’s i la regidora no adscrita Anna Maria Caballero.
El text íntegre aprovat és el següent:
“El vidre va tenir una importància cabdal entre els segles XVI i XVIII quan fins i tot la casa reial espanyola venia a comprar vidre a Mataró.
També cal fer especial incidència en Cristalleries de Mataró, societat cooperativa que va ser durant dècades l’empresa més important en la fabricació de bombetes de l’Estat espanyol. L’esperit cooperatiu de la fàbrica (tradició important a la ciutat), va esdevenir un referent educatiu, cultural, social, sanitari i econòmic, promovent actes culturals oberts a tota la ciutat com cinefòrums o conferències; i que va tenir en la figura de Joan Peiró un referent, junt amb la gent que va estar al seu costat, per construir un model de treball més just en una societat més lliure.
Justament, a l’Audiència prèvia al Ple del 6 de setembre de 2018, l’Associació del Vidre Bufat de Mataró va sol·licitar un espai permanent per recopilar i divulgar la història del vidre a la nostra ciutat.
L’Associació del Vidre Bufat de Mataró planteja que l’espai disposi d’un forn petit per mantenir viu l’ofici de vidrier artesà, un ofici antic i arrelat a la nostra ciutat; d’aquesta manera, l’espai divulgatiu també podria esdevenir una escola taller on donar a conèixer als visitants i turistes aquest antic ofici juntament amb el que va significar la cooperativa del vidre.
En aquest sentit, l’Associació del Vidre Bufat de Mataró va assenyalar que un lloc ideal podria ser el Cafè Nou de la Riera, on es podrien fer les demostracions i vendre els productes artesanals.Saber d’on venim és molt important i Mataró, entre d’altres coses, ve de la tradició del vidre i del cooperativisme. Per preservar la memòria històrica, ara que encara hi som a temps, i per projectar la ciutat a través de l’ofici de vidrier artesà i la marca “vidre bufat de Mataró” cal una acció decidida de l’Ajuntament de Mataró.
Per aquests motius, el Grup Municipal de la CUP, amb el suport dels Grups Municipals de CiU, ERC-MES, VoleMataró i ICV-EUiA proposa al Ple Municipal de l’Ajuntament de Mataró els acords següents:
1. L’Ajuntament de Mataró pren el compromís de treballar, junt amb l’Associació del Vidre Bufat de Mataró, per recuperar la història del vidre i del cooperativisme, així com també de l’ofici de vidrier artesà, i a impulsar la marca “vidre bufat de Mataró” com a un element d’identitat i de promoció econòmica i turística de la ciutat.
2. Determinar un espai destinat a recopilar i divulgar la història del vidre i del cooperativisme, que estigui equipat amb un petit forn per fer tallers i demostracions destinades a projectar la ciutat a través de l’ofici de vidrier artesà.
3. Incloure una partida específica en el pressupost municipal de 2019 per desenvolupar el projecte de recuperació del vidre bufat a Mataró”.