Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aprovada una Declaració institucional en suport a Proactiva Open Arms

Escoltar

Aprovada una Declaració institucional en suport a Proactiva Open Arms

La Junta de Portaveus, celebrada el 9 d’abril, va aprovar una Declaració institucional presentada pel grup municipal d’ERC-MES amb el suport d’ICV-EUiA en suport a Proactiva Open Arms. La moció es va aprovar amb els vots a favor dels grups municipals del PSC, CiU, ERC-MES, VOLEMataró, CUP i ICV-EUiA; les abstencions dels grups municipals de C’s i PP i el vot en contra del grup municipal de PxC.

 


El text aprovat és el següent:

 


“El diumenge 18 de març la fiscalia de Catània, a Itàlia, va confiscar de forma preventiva el vaixell Open Arms, propietat de l’ONG badalonina dirigida per Òscar Camps. S’acusa l’entitat d’afavorir la immigració clandestina, d’associació criminal i d’estar finançats pels traficants, després que el dissabte 17 de març, 216 persones immigrants que havien estat rescatades en aigües internacionals davant les costes de Líbia, fossin desembarcades en territori italià.

 


La cap de l’expedició, Anabel Montes, i el capità del vaixell, Marc Reig, han estat sotmesos a un llarg interrogatori per part de la policia italiana, a la qual han lliurat les gravacions del dijous anterior quan es va produir un incident amb els guardacostes libis. Un dels advocats d’Open Arms ha alertat que la Fiscalia de Catània, que té competències antimàfia, ha forçat l’acusació d’associació criminal per a obtenir el cas. Si no, se n’hauria ocupat la Fiscalia de Ragusa.

 


Com és sabut, Proactiva Open Arms es dedica al rescat de persones al Mediterrani i, sovint, ha hagut de patir amenaces de tot tipus per part de les autoritats de Líbia i situacions de conflicte amb altres països.

 


La fiscalia italiana acusa Proactiva de no haver lliurat 101 persones rescatades abans que s’ofeguessin (homes, dones i infants) a les autoritats líbies, després que aquestes amenacessin de mort els voluntaris de l’ONG. Un cop al vaixell, moltes d’aquestes persones van explicar els maltractaments i extorsions que havien patit a Líbia, on els havien segrestat i torturat perquè les seves famílies paguessin la seva llibertat.

 


Proactiva Open Arms és reconeguda arreu per la tasca dels seus voluntaris. Que fa una feina ingent i admirable, de la qual, com a catalans i catalanes ens en sentim orgullosos. Una feina que haurien de fer les autoritats europees que miren cap a una altra banda, mentre milers de persones que fugen de la guerra, la violència i la pobresa, són deixades a la seva sort perquè morin ofegades al Mediterrani; el mateix mar que banya les platges de la nostra ciutat.

 


Des de l’Ajuntament de Mataró, respectant al màxim la sobirania italiana, la legalitat vigent, l’Estat de Dret i el respecte als Drets Humans Universals, volem donar tot el nostre suport Òscar Camps i a l’entitat que encapçala en uns moments tant difícils. Perquè com podem acceptar que a Europa, bressol de les llibertats individuals i col·lectives, de l’estat del benestar i de les polítiques promotores de la pau, no només es giri l’esquena al patiment de milers de persones sinó que també es persegueixi la gent que intenta salvar-los la vida, arriscant sovint la pròpia.

 


Per aquests motius, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya – Moviment d’Esquerres, proposem a la Junta de Portaveus l’adopció dels següents acords:

 


PRIMER. L’Ajuntament de Mataró rebutja el tracte de les autoritats italianes envers Proactiva Open Arms i demana que deixin en llibertat el vaixell detingut perquè pugui continuar realitzant la seva tasca amb la valentia i determinació amb que l’han dut a terme fins ara.

 


SEGON. L’Ajuntament de Mataró insta les institucions supramunicipals i les autoritats de l’Estat que es posicionin donant recolzament a Proactiva Open Arms i emprenguin accions en la seva defensa davant on calgui.

 


TERCER. Comunicar a Proactiva Open Arms, a l’ambaixada d’Itàlia, a la fiscalia de Catània, a les institucions municipalistes (FMC i AMC), al Parlament de Catalunya i al Govern de l’Estat l’adopció d’aquests acords.”