Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Carles Maicas rep el premi especial del jurat dels Guardons Cultura Mataró 2017

Escoltar

Carles Maicas rep el premi especial del jurat dels Guardons Cultura Mataró 2017

La colla castellera Capgrossos de Mataró, la productora Clack, l’espectacle Mur, el músic Joan Vives i la Serralleria March són els altres guanyadors

Aquesta nit s’han lliurat els Guardons Cultura Mataró 2017 durant la gala de la segona edició de la Nit de la Cultura, organitzada per la Direcció de Cultura, i que representa el més alt reconeixement que dona la ciutat als seus creadors i agents culturals. L’acte s’ha fet a la Nau Gaudí i l’ha presentat Rubén Yuste.


 


Els Guardons Cultura Mataró tenen el propòsit de premiar la creació, la recerca i la producció de qualitat realitzada a la ciutat i al territori, i de fomentar la cultura i les arts com a parts constitutives de la seva personalitat i identitat. Entre el mes d’abril i el mes de juny es va obrir un procés de presentació de candidatures en el qual va poder participar el conjunt de la ciutadania, que després passava a valorar el jurat per dirimir els guanyadors de les sis categories.


 


L’actor, director teatral i dramaturg Carles Maicas s’ha endut el premi especial del jurat, valorant el fet de tenir una de les trajectòries més prolífiques i destacades del panorama actual. També ha destacat la seva vinculació amb el teixit artístic i cultural de la ciutat i la seva particular contribució a la història del teatre local. Maicas ha sigut director d’Els Pastorets de Mataró, ha sigut un dels impulsors de l’Aula de Teatre de Mataró i ha contribuït a l’estudi i documentació de la història del teatre local i nacional.


 


La productora audiovisual Clack ha estat distingida amb el guardó d’innovació i emprenedoria. La cooperativa mataronina té el seu origen en l’entitat Clack Produccions Culturals, una entitat sense afany de lucre constituïda l’any 2001. El jurat ha destacat la qualitat, la solidesa i l’interès documental d’algunes de les seves produccions més recents, tals com “Polifonia Basca”, “Peiró42” o “Josep Palau i Fabre. Retrat cubista”.


 


El Guardó de Projecció de la ciutat ha recaigut en la colla castellera Capgrossos de Mataró. Sorgida l’any 1996, la del 2017 és considerada la millor temporada dels mataronins descarregant en vuit ocasions castells de gamma extra. El jurat ha destacat la tasca de dinamització cultural que desenvolupa la colla a la ciutat, més enllà de l’estricta pràctica castellera amb exposicions, xerrades, activitats familiars i concerts, entre d’altres.


 


El guardó Compromís i cohesió social ha anat a parar a “Mur”, espectacle de circ de caràcter inclusiu creat per Nacho Flores i Joaquim Aragó. En aquest projecte s’uneixen artistes professionals amb persones discapacitades, vinculades al món del circ a través de la tasca que desenvolupa la companyia Cronopis i l’Associació d’Integració Social Taller d’Idees, amb seu a Can Fugarolas. El jurat ha valorat la qualitat artística i creativa de l’espectacle, el caràcter col•lectiu del projecte i la seva aposta valenta per remoure consciències i per donar visibilitat a la realitat de les persones discapacitades.


 


El músic o divulgador musical Joan Vives ha estat guardonat amb el premi Recerca i difusió per la seva prolífica, sòlida i entusiasta trajectòria professional, en la qual compagina la interpretació, la docència i la divulgació musical. S’ha valorat la seva tasca de recuperació i divulgació de la música antiga, tant com a intèrpret i instrumentista, des de formacions musicals com el Quartet barroc de Sant Simó, el Conjunt barroc del cafè o Els Ministrils, com a promotor de la Setmana de Música Antiga de Mataró.


 


La serralleria March ha estat reconeguda amb el guardó a la Trajectòria i personalitat mataronina. Aquest taller centenari de forja artística és una de les poques serralleries tradicionals que perviuen actualment a Catalunya. Els seus responsables, Rafel Codina i el seu fill Pol Codina han recollit el guardó. El jurat ha destacat la seva personalitat creativa i innovadora, així com la gran qualitat artística de la seva obra, el respecte envers el treball tradicional de la forja, així com la perseverança i passió amb la qual mantenen viu l’ofici i el projecten cap al futur.


 


El jurat de la segona edició dels Guardons Cultura Mataró ha estat presidit per la Catedràtica d’Història de l’Art a la Universitat de Barcelona, Rosa Alcoy. Els altres membres del jurat eren: el promotor musical, president de l'Associació de Mànagers i Representants (ARC) i impulsor del Festival BAM i del Mercat de Música Viva de Vic, Jordi Gratacós; el mestre, actor, productor i director teatral mataroní, Toni Grané; la historiadora de l’art, museòloga, directora de la Fundació Palau, Maria Choya; el filòleg i gestor cultural tarragoní molt vinculat a l’àmbit de les festes populars i actual coordinador del projecte del Museu Casteller de Catalunya de Valls, Jordi Bertran, i la llibretera, propietària de la llibreria Dòria, Núria Dòria.


 


Es va rebre un total de 29 propostes a figures, col•lectius, projectes i iniciatives de caràcter cultural per la seva contribució singular a la cultura de la ciutat.