Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova atorgar el títol de Fill Adoptiu de la ciutat a l’activista social Rafael Juncadella

Escoltar

El Ple aprova atorgar el títol de Fill Adoptiu de la ciutat a l’activista social Rafael Juncadella

Set entitats han demanat que se’l distingeixi amb aquest títol per la seva defensa i promoció de les persones més necessitades de la ciutatL’Ajuntament de Mataró atorgarà a l’activista social Rafael Juncadella el títol de Fill Adoptiu de la ciutat. El Ple municipal, reunit ahir en sessió ordinària, va aprovar per unanimitat la proposta a iniciativa de set entitats mataronines.


 


El passat mes d’abril les entitats Col•lectiu de teatre EPMA de Mataró, l’Associació Cultural Murciana Vírgen de las Maravillas, l’Associació Cultural Valors, l’Associació artística El Dimarts al Llimoner, Associació de veïns Rocafonda – l’Esperança – Ciutat Jardí i la Penya l’Esplanada van entrar un escrit al registre en la qual sol•licitava el títol adoptiu pel Sr. Juncadella. Els motius que les entitats exposen és pels diferents mèrits en la defensa i promoció de les persones més necessitades de la ciutat i en reconeixement també de l’impuls i la col·laboració de diferents projectes socials destinats a millorar la vida dels desafavorits.
Rafael Juncadella

Rafael Juncadella i Urpinas va néixer l’1 d'octubre del 1931 a Sant Vicenç dels Horts. Va ser ordenat sacerdot salesià el juny del 1957 i la seva primera destinació (1958) va ser a les Llars Mundet, que llavors era una residència per a nens desprotegits, depenent de la Diputació de Barcelona.

 


Al setembre de l'any 1970 va arribar a Mataró, on va residir cinc anys i va desenvolupar una intensa activitat religiosa, educativa, social i política.

 


Va fundar el Centre Juvenil Salesià amb la finalitat d’acollir els joves del barri de Cerdanyola. El Centre va arribar a tenir més de 250 afiliats que compartien activitats lúdiques, culturals, esportives i religioses. Entre aquestes, destacaven les activitats solidàries, com les visites als hospitals, residències i les ajudes als més necessitats.

 


Posteriorment va ampliar el seu radi d’acció a tota la ciutat de Mataró i l’any 1973 va organitzar la primera campanya de recollida de paper i ampolles de cava (Acció 73) amb la participació de més de 500 joves arribats de diferents punts de Catalunya. Els beneficis de la campanya es van destinar a la compra del Local Social del Poble, a Cerdanyola i, més concretament, al carrer de València on, a partir de llavors, es van fer totes les reunions de les comunitats de veïns i les entitats sindicals i polítiques. És per aquest motiu que l’any 1974 va ser proposat com a “Mataroní de l’Any “.

 


A Nicaragua, a la ciutat d’Estelí i en el barri marginal de Boris Vega, ha creat diferents projectes com la "Casa del Adolescente", un espai destinat a impartir cursets formatius per a joves del barri on es puguin reeducar amb tallers de construcció, electricitat i informàtica. Aquest projecte es va poder dur a terme gràcies al suport del Col·lectiu de Teatre EPMA de Mataró i les ajudes del Fons Català de Desenvolupament.

 


L’any 2003, l’Ajuntament de Barcelona li va atorgar la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona per la seva lluita a favor de les persones i entitats de Nou Barris i la seva cooperació internacional.